Запрошення росії, білорусі та Ірану на вручення Нобелівських премій відкликали

2 Вересня 2023
Запрошення послів росії, білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії у Стокгольмі скасувала Фундація Нобеля після різкої критики на їхню адресу.

Про це йдеться в пресрелізі Фундації Нобеля.

В організації визнали, що рішення запросити ці країни викликало бурхливу реакцію, зокрема і в Швеції, де має проводитися церемонія. Пояснюють, що підставою стало бажання «якнайширше поширювати цінності та послання, які відстоює Нобелівська премія».

«Ми визнаємо різку реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила наше послання. Тому ми вважаємо за краще повторити торішній виняток із звичайної практики — тобто не запрошувати послів росії, білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії у Стокгольмі», — йдеться в повідомленні Фундації.

Водночас, «як і раніше, на церемонію в Осло будуть запрошені всі посли», зазначили в організації. У столиці Норвегії вручають Нобелівську премію миру.

Напередодні Міністерство закордонних справ України засудило рішення запросити послів росії та білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії і наголосило, що це посилить відчуття безкарності в кремлі та призведе до нових злочинів. 

Натомість сама Фундація пояснювала таке рішення бажанням «напряму доводити свої цінності навіть тим державам, які їм протистоять».

У 2022 році Фундація Нобеля не запрошувала російських та білоруських послів як відповідь на російську агресію проти України. 

Нобелівська премія - це одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля.

У 2022 році її лавреатами стали український «Центр громадянських свобод», російська правозахисна організація «Меморіал» та правозахисник із Білорусі Олесь Біляцький. Це вперше в історії незалежності громадяни України отримали Нобелівську премію.

Крім того, Нобелівський комітет вказав, що цьогорічні лавреати є не лише борцями за права людини, а й «за мирне співіснування в сусідніх країнах». Там вважають, що правозахисники відродили «бачення Альфреда Нобеля щодо миру та братерства між націями». В Офісі президента України розкритикували присудження Нобелівської премії миру представникам росії та білорусі.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: швеція, війна з Росією, росія, білорусь, іран