Найголовніші новини 4 СЕРПНЯ 2023 РОКУ

4 Серпня 2023

Триває 527 доба широкомасштабної війни, розв’язаної путінським режимом.

  • Протягом доби ворог завдав 39 авіаційних ударів (застосувавши 2 ударні дрони “Shahed-136/131”, усі було знищено) та здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населеним пунктам. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.
  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.
  • За минулу добу відбулося 30 бойових зіткнень.
  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, ворог продовжує приховувати свої втрати. Для цього активно використовує мобільні крематорії.

Зокрема, встановлено, що один з таких крематоріїв у режимі 24/7 наразі працює у північно-східній частині окупованого міста Мелітополь Запорізької області, при цьому перевезення тіл загиблих окупантів здійснюється бортовими вантажівками. Крім того, місцеві мешканці скаржаться на постійний трупний сморід в місті, особливо вночі.

  • Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 9 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки ворога.

 

Станом на ранок 4 серпня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 248490 (+640) осіб,
  • танків − 4228 (+4),
  • бойових броньованих машин ? 8249 (+15),
  • артилерійських систем – 4911 (+19),
  • РСЗВ – 704,
  • засобів ППО ? 466 (+1),
  • літаків – 315,
  • гелікоптерів – 311,
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 4104 (+27),
  • крилатих ракет ? 1347,
  • кораблів /катерів ? 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7392 (+20),
  • спеціальної техніки ? 724 (+3).

 

  • Сьогодні вночі у порту Новоросійська (Краснодарський край) пролунало декілька вибухів. Морські дрони атакували російські військові кораблі. Командування армії рф відразу ж поспішило заявити, що атаку успішно відбито, однак згодом очевидці почали публікувати відео, як буксири намагаються завести до причалу сильно пошкоджений великий десантний корабель «Олєнєгорський горняк».

Наразі судно пришвартоване до причалу, але воно має сильний крен на лівий борт, тож росіянам довелося збоку поставити ще один корабель, щоб забезпечити плавучість «Олєнєгорського горняка».

Експерти стверджують, що в порту Новоросійська немає плавучого сухого доку, у якому можна було б відремонтувати цей корабель.

Фактично морські дрони зараз суттєво змінюють правила гри, повертають акваторії Чорного моря повноцінну зовнішню юрисдикцію, остаточно знищують цінність російського флоту. По суті, повертають усіх до міжнародного морського права.

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони заявили, що росія використовує тимчасово окупований Крим як велику логістичну базу для забезпечення своїх підрозділів на півдні України. Тому півострів підлягає «подальшій демілітаризації».

Передовсім ідеться про нафтобази, які постачають пальне і на флот, і для наземних сил рф. А також про шляхопроводи, які слугують для перекидування техніки та живої сили окупантів.  

  • В Україні триває робота з перепрофілювання протиповітряної оборони для посилення захисту портової інфраструктури.

З моменту виходу рф із «зернової угоди», окупанти здійснили сім атак на портову інфраструктуру півдня України із застосуванням ракет і дронів.

Рашисти намагалися пошкодити як портові потужності, так і зернові сховища, і саме зерно. Атаки були здійснені із використанням різного виду озброєння з різних напрямків і максимально зосереджені на досягненні результату.

Однак наразі всі українські порти готові продовжувати роботу і забезпечувати відвантаження зерна.  

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів сьогодні засідання Ставки верховного головнокомандувача, під час якого обговорили вадливі питання продовження дії «зернового коридору» та розвиток військово-промислового комплексу.

«Розуміємо відповідальність перед світом. Залучаємо максимальну кількість країн регіону для забезпечення глобальної продовольчої стабільності».

За словами Володимира Зеленського, за результатами обговорення розвитку військово-промислового комплексу буде максимально спрощено процедури його роботи.

«Розвиток ВПК. Доповідь міністра Камишіна. Максимально спрощуємо процедури для наших оборонних підприємств, щоб вони займалися зброєю, снарядами, а не паперами».

«Аналіз застосування високоточної зброї. Зараз не час для озвучування деталей. Але результатами задоволені».

  • По всій Україні перевірять готовність Пунктів незламності до зими.

Місцева влада та інші відповідальні відомства мають уже зараз подбати, аби Центри були підготовлені та забезпечені всім необхідним.

Також триває робота над створенням безпечних умов для навчання дітей у школах.

  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення передбачити компенсації жителям Херсонської та Миколаївської областей за втрачені врожаї через теракт росіян на Каховській ГЕС.

«Внаслідок підриву греблі багато ділянок підтопило й люди втратили свої городи та врожай. Будемо допомагати. Передбачаємо виплати в розмірі 3300 грн за втрачений врожай овочів на кожній сотці земельної ділянки приватного городу», - повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Максимальна сума допомоги за втрачений врожай становитиме до 100 тисяч грн. Загалом уряд виділяє областям 271 млн грн.

  • Середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросте на 19,6%, а реальна (з урахуванням інфляції) на 3,9%.

Такі цифри наведені в «Інфляційному звіті», опублікованому Національним банком. Цей прогноз трохи кращий за квітневий. Тоді НБУ очікував зростання реальної зарплати на 3,7%.

НБУ відзначає певне поліпшення фінансового стану домогосподарств. Його причини - конкуренція підприємств за кваліфікованих працівників, пожвавлення економічної активності, а також виплати у бюджетному секторі, зокрема, військовим.

  • Україна цьогоріч уже залучила $28 мільярдів фінансової підтримки від партнерів. Від ЄС надійшло понад 11 млрд, від США – більш як 8 млрд.

Нині наша держава готує «План для України» в межах реалізації програми Ukraine Facility від ЄС. Це програма на чотири роки в розмірі 50 млрд євро для підтримки країни.

За ці гроші фінансуватиметься дефіцит бюджету, та гарантії підтримки від країн-донорів МВФ ще на $115 млрд.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Лише за перше півріччя 2023 року російська влада витратила на свою армію на 600 млрд рублів більше, ніж планувала.

Видання Reuters повідомляє, що за перші 6 місяців витрати на оборону склали 5,59 трлн рублів, або 37% від усіх витрачених бюджетом грошей, тоді як у бюджеті на рік було закладено 4,98 трлн рублів.

За даними видання з посиланням на урядовий документ, росія подвоїла цільові витрати на оборону на 2023 рік до понад $100 мільярдів, це третина всіх державних витрат.

Грошей на війну треба все більше, а можливості економіки рф на фоні безпрецедентних санкцій постійно скорочуються.

  • Рубль продовжує свої падіння. Сьогодні долар США, євро та юань у на Московській біржі оновили максимальні позначки з весни 2022 року.

Зокрема долар США та євро піднялися до 95 та 104 рублів відповідно - вперше з 28 березня минулого року, китайський юань знаходиться на позначці квітня-2022.  

  • Дефіцит робочих рук, який тисне на російські компанії з початку війни в Україні, продовжує посилюватись.

Станом на червень 2023 року роботодавцям у рф потрібно було 2 млн співробітників проти 1,9 млн. у травні. Такі висновки можна зробити з офіційних даних Росстату.

Путін замість того, щоб розвивати власну економіку, просто відправляє свої трудові резерви на смерть в Україну. Неважко здогадатися, що чекає цю державу вже через кілька років, тим більше враховуючи вплив економічних санкцій.

  • Російський диктатор підписав кілька документів, що стосуються мобілізації, а також ухвалив інші закони. Тепер певним росіянам буде набагато складніше виїжджати за межі країни-агресорки, а деяких взагалі не випустять за кордон.

З 1 січня 2024 року призовний вік у росії становитиме від 18 до 30 років. Тобто, на строкову службу призиватимуть росіян до 30 років.

Також у рф передбачена низка штрафів. Так, за ухилення від медогляду оштрафують на 15-25 тисяч. Якщо росіянин отримає повістку та не прийде до військкомату, то йому світить штраф у розмірі 30 тисяч рублів.

Усі ці заходи свідчать про те, що путін і його оточення розглядають народ рф виключно як ресурс у своїй війні, а не як «джерело влади», як це написано в Конституції.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Болгарії схвалив безоплатну передачу нашій державі бронетранспортерів із резерву країни.

Ідеться про 100 бронетранспортерів, вироблених у 1960-1970-х роках, які Болгарія закупила, але так ніколи і не використовувала.

Болгарській армії ці БТРи більше не потрібні, тож їх вирішили передати.

  • Румунія заявила, що протягом наступних двох днів розмитнить до 30 суден, які очікують на в'їзд в країну з українських портів на річці Дунай, що свідчить про те, що торгівля не зупинилася попри напад росії на головний річковий порт на півдні України.
  • Російська пропаганда кричить про те, що партнери витрачають забагато коштів на військову підтримку України, тоді як їхні економіки страждають від пришвидшення інфляції та сповільнення економічного зростання. Проте насправді все зовсім не так: у короткостроковій перспективі збільшення військових видатків через війну в Україні має стимулювальний вплив на ВВП країн-партнерів.

Про це йдеться у дослідженні лондонського Центру досліджень економічної політики.

Один долар США, витрачений урядами донорів на військові потреби, генерує протягом одного-двох років 79-87 центів ВВП у цих країнах, а загалом додатний ефект не зникає навіть через п’ять років.

  • Міністерство фінансів США оголосило про введення додаткових санкцій проти росії, зокрема проти наукових установ зі складу Російської академії наук (РАН).

Так, у списку санкцій США опинилися Інститут загальної фізики імені Прохорова Російської академії наук, Казанський науковий центр РАН, а також Інститут фізики твердого тіла РАН.

Крім того, до переліку обмежень додані двоє фізичних осіб із росії та ОАЕ, пов’язані з компанією Vega Strategic Services, а також із лідером Чечні Кадировим. Додатково у списку позначені два вантажні судна та одна яхта.

  • Китай офіційно підтвердив, що візьме участь у зустрічі щодо досягнення миру в Україні, яка пройде у Саудівській Аравії 5-6 серпня. Росію на цю зустріч не запрошували.

У МЗС Китаю наголосили, що КНР готова співпрацювати з міжнародною спільнотою, щоб продовжувати відігравати конструктивну роль у пошуку політичного врегулювання кризи в Україні.

  • Індійський прем'єр Моді вирішив особисто поїхати на саміт БРІКС до ПАР, а не брати участь у ньому з відеозв'язку. Перед монітором під час саміту перебуватиме тільки одна людина - путін. І весь світ знає, чому він не може приїхати – на нього виписано ордер за викрадення українських дітей.
  • Україна розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій.

Ці гарантії безпеки посилять прогрес України на шляху до майбутнього членства в євроатлантичній спільноті, включно з ЄС і НАТО, що є кінцевою метою та найнадійнішою гарантією безпеки.

  • Управління у справах громадянства та міграції Латвії попросить 6 тисяч російських громадян залишити країну − листи з відповідним проханням надішлють у вересні.

Ідеться про тих осіб, хто навіть не спробував пройти перевірку на отримання статусу постійного жителя ЄС.

Росіяни за кордоном – це міна сповільненої дії, яка за наказом із Кремля може бути активована в будь-який момент. Це вже зрозуміли багато країн Європи, тому намагаються позбутися того контингенту, який живе у комфортних європейських умовах, але готовий кликати путіна та його армію для відстоювання своїх так званих «прав» не інтегруватися у цивілізоване суспільство.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, володимир зеленський, слуга народу