Теракт в Оленівці: окупанти не випускали з барака людей

26 Липня 2023
Напередодні вчинення окупантами теракту в Оленівці загарбники не випускали з барака людей, а у самій будівлі вікна були міцно зачинені.

Про це під час презентації розслідування про масове вбивство азовців в Оленівській колонії № 120 у Медіацентрі Україна - Укрінформ поінформувала авторка розслідування, журналістка Медійної ініціативи за права людини Марія Климик.

За її словами, перед трагедією, ввечері 28 липня, всіх утримуваних викликали, вишикували, перевірили по списках і по одному завели назад у барак.

“(Їм — ред.) сказали, що на вулицю уже виходити заборонено, і що кожен має залишатися у бараку. Сказали, що якщо хтось хоче вийти у туалет, то це тільки по одному. До цього на інших бараках вони мали можливість виходити (з будівлі — ред.) до відбою у будь-який час, могли навіть спати на вулиці, але саме у цій частині барака їм заборонили навіть ночувати на вулиці”, - сказала вона.

Климик зазначила, що військові просилися залишитися на вулиці, бо у самому бараку було дуже спекотно.

“Вікна були щільно замкнені, і через те, що там було багато людей, було дуже душно. Але їм заборонили взагалі щось робити”, - заявила представниця МІПЛ.

Окремо вона поінформувала, що напередодні люди з цього бараку обійшли всі доступні їм місця і нічого підозрілого не знайшли.

За її словами, за тиждень до цієї події колонією почали ходити чутки про певні списки, які, як виявилося згодом, стосувалися саме цих 198 азовців, котрих згодом перевели у цю промзону, про існування якої до цього ніхто не знав.

“Однак за тиждень до цього саме на цій закинутій території почали робити ремонти. Це полонені з інших бригад таємно наводили лад, готували швидко місце, щоб потім у результаті туди перевели азовців. І їх привели у цю промзону”, - зазначила Климик.

Представниця МІПЛ поінформувала, що самі ж азовці до останнього не знали, за яким принципом їх відібрали, вони і досі цього не знають.

Відповідаючи на питання, чому трагедія у Оленівці сталася і для чого це було зроблено, авторка розслідування, виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко висловила думку, що не для того, щоб приховати сліди тортур людей.

“Самі азовці сказали, що у них є лише один поранений у цьому бараці, який не міг виходити на шикування. Імовірно, був умисел, що потрібно вчинити певні дії щодо представників полку “Азов”, що якщо це не якийсь показовий судовий процес, то це має бути щось інше. Але насправді умисел невідомий, чому (були вибрані — ред.) саме ці військовослужбовці", - зазначила вона.

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року рф скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників «Азовсталі».

У січні 2023 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати створену раніше місію зі встановлення фактів теракту в Оленівці через неможливість доставити експертів до місця події.

25 липня Верховний комісар ООН із прав людини Волкер Тюрк спростував твердження росії про те, що Оленівську в’язницю нібито обстріляли з ракетних систем HIMARS та засудив відсутність відповідальності за вбивства українських військовополонених.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: донецьк, війна з Росією