У Луцьку зібрали «головоломки», які вартують мільйони доларів

7 Липня 2023

«Ой, ви знаєте, колись я думала, що ці картини – мазня мазнею. Та коли моя дочка-мистецтвознавець пояснила зміст картин, я була вражена: наскільки це все цікаво! Може б, написати про таке в газету? А то живемо в Луцьку, маємо унікальний музей, яким мали би гордитися на весь світ, але не всі навіть знають про нього», – порадила наша читачка, 83-річна Ірина Поліщук.

І жінка має рацію. Бо так: ми не раз розповідали на сторінках газети про Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, але, впевнена, далеко не всі в ньому бували, а ще менше тих, хто зрозумів побачене. Тому давайте разом спробуємо зрозуміти…

…Ми з вами звикли, що гарна картина – це та, на якій максимально точно зображені природа, людина, предмет. Однак, за тисячі років, скільки людство малює, вже стільки всього було намальовано, що здивувати чимось стало нереально. Відтак, художники почали зображати емоції. А від середини ХХ ст. мистецтво взялося спонукати думати. Картини стали своєрідною головоломкою, ребусом, зашифрованим посланням. Тож скільки б людей не подивилося на одну й ту ж картину, кожен розшифрує її зміст по-своєму. При цьому кожна з цих відповідей буде правильною.

Як приклад, наведу вам одну дуже провокативну роботу художника Олега Сусленка. В Музеї Корсаків вона входить до ТОП-10 картин за популярністю серед відвідувачів. Але емоції викликає діаметрально протилежні. Називається робота «Біг Бен» – тобто має ім’я, спільне з годинниковою вежею в Лондоні. Так-от: коли депутати (не скажу, якої ради) побачили цю картину, сказали – це не картина, а ганьба, її варто звідси прибрати! Натомість, група пенсіонерок побачила в зображені рожеву панаму і вирішила, що на картині соліст гурту «Калуш» Олег Псюк. І їхня версія також має право на життя. До речі, а що ви побачили на цьому зображенні?

Відвідувачі на висоті 5 м, і Леся Корсак розшифровує символи «Космогонії»

Оксана Бубенщикова

Фото пресслужби Музею Корсаків

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: мистецтво, Волинь, луцьк, музеї