Найголовніші новини 9 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ

9 Червня 2023

Триває 471 день широкомасштабної війни, розв’язаної проти нашої держави російською федерацією.

  • росія продовжує вести загарбницьку війну. Повністю ігнорує міжнародне гуманітарне право. Для досягнення своїх цілей і далі застосовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли цивільних об’єктів, зокрема, і житлових кварталів.

За уточненою інформацією, в період з 00.00 ночі до 04.20 ранку, російські окупанти завдали удару по Україні іранськими ударними БпЛА типу Shahed і крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 по військових об’єктах та об’єктах критичної інфраструктури.

Силами та засобами ППО ЗСУ знищено 4 із 7 крилатих ракет Х-101/Х-555, 4 із 10 ударних БпЛА Shahed, «Ланцет» та 4 БПЛА оперативно-тактичного рівня («Орлан-10» і Supercam).

Загалом, протягом доби, ворог завдав 8 ракетних ударів по цивільних будинках міста Звягель Житомирської області та по околицях Харкова.

Крім того, рашисти завдали 58 авіаційних ударів і здійснили 31 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. На жаль є жертви серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні будинки, лікарню та іншу цивільну інфраструктуру.

  • Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.
  • Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом доби відбулось 27 бойових зіткнень.
  • росія здійснює артилерійські і мінометні обстріли та завдає авіаударів на всіх напрямках. Однак ворогу не вдається досягти своїх цілей. Наші оборонці відбивають атаки.

У Міноборони зазначають, що на Бахмутському напрямку ворог стягує резерви й намагається утримати займані позиції. Робить спроби атакувати, але це не вдається. Зараз наші оборонці ведуть активні бойові дії на декількох ділянках Бахмутського напрямку.

На півдні України, на Запорізькому напрямку противник веде оборонні дії. Тривають позиційні бої.

  • У Східному угрупованні військ зазначили, що воїни ЗСУ під Бахмутом за добу просунулися на 1,2 км на деяких ділянках, скориставшись ротацією росіян.

При цьому знищено 120 росіян, 163 зазнали поранень, 11 потрапили в полон.

Регулярні російські підрозділи, які заходять до Бахмута замість терористів групи Вагнера, недостатньо знають місцевість і не мають злагодження.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, в Арапівці Луганської області дезертирували близько 90 військовослужбовців російських окупаційних військ, які самовільно залишили бойові позиції.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу та 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 4 пункти управління, 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів та 5 артилерійських підрозділів ворога на вогневих позиціях.

 

Станом на ранок 9 червня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 213 770 (+1 010) осіб,
  • танків ? 3 901 (+10),
  • бойових броньованих машин ? 7 600 (+24),
  • артилерійських систем − 3 702 (+34),
  • РСЗВ − 599 (+4),
  • засобів ППО − 359 (+4),
  • літаків − 314,
  • гелікоптерів − 299,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 3 247 (+13),
  • крилатих ракет − 1 171,
  • кораблів/катерів − 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 6 410 (+26),
  • спеціальної техніки − 502 (+2).

 

  • У Міноборони України нагадують, що держава-агресор намагається з'ясувати потрібну їй інформацію, зокрема завдяки різноманітним вкидам.

«Нинішні війни відбуваються у двох вимірах - реальному та інформаційному. В інформаційному бої не менш запеклі. І в них теж є певні задачі, правила і закони. Приміром, будь-яка сторона збройного конфлікту прагне показати втрати противника і засекречує свої втрати під час активної фази бойових дій. Чим більше відкрито інформації про противника, тим простіше прорахувати його спроможності і плани».

Прикладом такої боротьби є вкидування інформації про зникнення головнокомандувача чи інших командувачів. Ворог очікує коментарів та спростувань із демонстрацією на фото та відео локацій - де ж вони насправді.

  • Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що минулої доби Сили оборони України провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту.

Аналітики вказують, що ЗСУ задіяли тільки частину великого резерву сил, доступних для проведення контрнаступальних операцій, і спостерігачам слід уникати відліку повідомлень про те, що українські бригади знищили або пошкодили західне озброєння, як мірило залишкової ефективної боєздатності українських сил.

  • У ГУР зазначають, що кожного місяця понад 3 тисячі російських військових хочуть здатися в український полон в рамках проекту «Хочу жити».

Попри таку велику кількість заявок, звільнити військового з російської армії складно - тому рахунок тих, кого вдалося вивести, йде на сотні.

Кожне звернення — окрема індивідуальна спецоперація, вона складна в реалізації.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Абсолютна більшість українців – 84% – продовжують дотримуватися погляду, що жодні територіальні поступки не є припустимим, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть інші загрози.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

За даними опитування, лише 10% респондентів вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

  • Економіка України адаптується та відновлюється швидшими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни. І це підтверджується зростанням реального ВВП сезонно скоригованого у І кварталі 2023 порівняно із 4-м кварталом 2022 на 2,4%.

Скорочення економіки на 10,5% є значно кращим, ніж раніше попередні оцінки міністерства (-14,1%).

  • Держстат зазначає, що у травні в Україні інфляція сповільнилась до 15,3% у річному вимірі.

«На споживчому ринку у травні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,9%. Найбільше (на 8,7% та 5,6%) подорожчали фрукти та овочі. На 1,7-0,2% зросли ціни на м'ясо та м'ясопродукти, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, сири, масло».

  • У МЗС України відреагували на дані угорської влади про передачу з росії до Угорщини 11 військовополонених – закарпатських угорців.

Зазначається, що український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами, а про передачу 11 військовополонених Україна дізналася із заяв віцепрем’єра Угорщини.

«Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про наших громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу».

Також у МЗС наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених.

  • Міністерство фінансів України та Державна служба фінансового моніторингу України закликають Міжнародну групу з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) внести рф до «чорного списку» як юрисдикцію з високим рівнем ризику під час пленарного засідання в Парижі 19-23 червня.

Міністр фінансів України Сергій Марченко офіційно звернувся до міністрів фінансів та інших міністерств, відповідальних за політику протидії відмиванню коштів у країнах-членах та спостерігачах FATF, із проханням підтримати включення росії до «чорного списку» за принципові порушення стандартів FATF.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Путін сьогодні з’явився на публіці й заявив, що українські війська почали масштабний контрнаступ. Він також розказував пропагандистам, що всі атаки відбито, але при цьому виглядав явно подавлено й нерадісно.

Багато хто з оглядачів зазначив, що це вже зовсім не той путін, який 24 лютого 2022 року браво оголошував про початок так званої «спецоперації».

Також російський диктатор проговорився, що рф не вистачає сучасного озброєння. Тобто зброя зразка «аналогов нєт» уже не впливає на ситуацію на фронті.

  • Державні та лояльні Кремлю ЗМІ не отримували від адміністрації президента рф чітких рекомендацій щодо висвітлення катастрофи на Каховській ГЕС. Ситуацію в Херсонській області, вони називають підривом ГЕС, «паводком» і «повінню».

Цікаво, що цього разу пропагандистам навіть не повідомили, що конкретно потрібно називати як причину руйнування греблі.

Саме тому державні телеканали і пропагандистські інтернет-ЗМІ рф розійшлися в оцінках того, що сталося. А головні російські канали навіть не ставили Каховську ГЕС темою для відкриття новинних випусків.

Водночас СБУ перехопила розмову окупантів, у якій вони розповідають, що Каховську ГЕС підірвала російська диверсійна група.

«Загарбники хотіли шантажувати Україну підривом дамби і влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави».

  • Оптові ціни на бензин АІ-95 у росії оновили історичний рекорд, склавши 64,5 тисяч рублів за тонну. Це на 1,4% вище, ніж було напередодні.

АІ-92 подорожчав на 1,35%, до 55,98 тисяч рублів за тонну – це рівень серпня 2021 року.

Ціни на бензин зростають, незважаючи на те, що за рік ціна російської нафти Ural впала майже вдвічі.

  • У росії спостерігається спалах DDoS-атак, які значно зросли за обсягом у 2023 році порівняно з попереднім роком.

Головним фактором такого зростання є діяльність IT ARMY, але й місцеві хакери також активно долучаються до цього процесу. Ворог б'ється на його території. За перший квартал 2023 року обсяг DDoS-атак у росії збільшився на понад 50% порівняно з минулим роком. Географія атак також розширилася.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні нового пакета військової допомоги загальною вартістю 2,1 мільярда доларів.

Серед допомоги, яка міститься в пакеті, – додаткові боєприпаси для систем протиповітряної оборони Patriot, системи протиповітряної оборони і ракети HAWK, 105-мм та 203-мм артилерійські снаряди, безпілотні авіаційні комплекси Puma, боєприпаси для ракетних систем із лазерним наведенням, а також підтримка заходів із підготовки, технічного обслуговування й забезпечення техніки.

«США продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками і партнерами над наданням Україні можливостей для задоволення її нагальних потреб на полі бою і довгострокових потреб у безпековій допомозі», – підкреслили в Пентагоні.

  • Бельгія у найкоротші терміни передасть Україні 105-мм артилерійські снаряди. Вартість військової допомоги оцінюють у $35 млн.

За словами представника міністерства оборони Бельгії, боєприпаси придбають у бельгійської промисловості та доставлять в Україну у найкоротші терміни.

Бельгія вже надала Україні 306 мільйонів євро у вигляді летальної та нелетальної військової допомоги.

  • Міністерство закордонних справ Данії оголосило про надання Україні негайної гуманітарної допомоги постраждалим унаслідок підриву росією Каховської гідроелектростанції.

Данське агентство з надзвичайних ситуацій відправило Україні два потужні насоси, 35 наметів для проживання, три невеликі човни з транспортними плотами та великий генератор.

Крім того, через Управління ООН з обслуговування проектів Данія також передає п’ять вантажівок-цистерн для збору та вивезення води із затоплених районів і кілька генераторів.

  • Україна отримає в межах Євроатлантичного координаційного центру реагування на природні лиха та катастрофи допомогу для подолання наслідків підриву росією греблі Каховської ГЕС.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба за підсумками засідання комісії Україна-НАТО, скликаного за ініціативи української сторони.

«Україна подала запит до НАТО, в якому окреслила конкретні потреби української сторони. Я вдячний НАТО та окремим союзникам за їхню швидку готовність допомогти Україні задля подолання наслідків теракту росії на Каховській ГЕС».

  • У МАГАТЕ заявили про запуск програми допомоги Україні у відповідь на руйнування дамби Каховської ГЕС. Гендиректор Рафаель Гроссі днями очолить місію МАГАТЕ в Україні.

«Сьогодні я запускаю програму допомоги Україні у відповідь на затоплення дамби в Новій Каховці та запит президента України Володимира Зеленського щодо міжнародної допомоги».

Гроссі також сказав, що днями очолить місію МАГАТЕ в Україні, яка, зокрема, стосуватиметься Запорізької АЕС.

Він також представить Володимиру Зеленському новий план МАГАТЕ. За його словами, Україна може розраховувати на підтримку організації під час подолання наслідків Каховської катастрофи.

  • У Єврокомісії, говорячи про винних у руйнуванні Каховської ГЕС, заявили, що росія несе первинну відповідальність за цей інцидент, оскільки вона почала війну проти України.

«росія почала цю війну, росія скидає бомби та обстрілює, а українці захищаються. росія несе первинну відповідальність за те, що відбувається в Україні. Це перша заява, про яку ви повинні пам'ятати, коли ви дивитесь на цей інцидент чи будь-які інші», – сказала речниця Єврокомісії Дана Спінант.

Вона додала, що комісія засуджує триваючі атаки рф, у якій формі вони б не відбувалися на території України.

  • Більшість суддів Міжнародного суду ООН ухвалила рішення про долучення 32 держав до позову України проти росії через порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Голосами чотирнадцяти суддів МС ООН проти одного до позову України на етапі попередніх долучились, серед іншого, 26 держав-членів Європейського Союзу, окрім Угорщини, а також Австралія, Канада, Нова Зеландія, Норвегія, Ліхтенштейн і Велика Британія.

Слухання за першим позовом України проти росії, де рф звинувачують у порушенні двох конвенцій ООН, почалися 6 червня і завершаться 14 червня.

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Польщі Анджей Дуда наступного понеділка поїдуть до Парижа для перемовин з президентом Франції Еммануелем Макроном про вступ України до блоку НАТО та гарантії безпеки для нашої держави.

Минулого тижня під час виступу в Братиславі Макрон закликав надати Україні «сильні, конкретні та відчутні» гарантії безпеки та стверджував, що Україні слід запропонувати «шлях до членства в НАТО».

Шольц зі свого боку зробив обережнішу заяву, сказавши, що у центрі уваги має бути не членство, а те, «як ми, як окремі особи, можемо підтримати Україну».

Польща неодноразово вимагала надання Україні сильних гарантій безпеки. У вівторок Дуда зустрівся з кількома лідерами країн-членів НАТО у Східній Європі, щоб обговорити війну в Україні та наш запит на приєднання до Альянсу.

  • Верховний суд Нідерландів затвердив рішення про повернення Україні золотих артефактів із Криму, відомих як «скіфське золото», які протягом років були предметом судової суперечки з росією.

Артефакти були виставлені в музеї в Нідерландах у той час, коли рф окупувала Крим у 2014 році. Як Україна, так і музеї в Криму вимагали їхнього повернення.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський