На Херсонщині вода за ніч впала на 17 см

9 Червня 2023
На правобережжі Херсонської області рівень води за ніч знизився на 17 сантиметрів. 

Тепер вона тримається на відмітці 5,38 метра, а у Херсоні — 5,35 метра. Про це повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Напередодні ввечері посадовець казав, що вода на підтопленій частині області у середньому тримається на рівні 5,55 метра — на 6 сантиметрів менше, ніж зранку 8 червня. Станом на ранок 9 червня затоплено 3624 домівки у 32 населених пунктах Херсонщини. Евакуйовано 2352 людини та 550 тварин.

Прокудін закликав херсонців, які проживають у зоні підтоплення, негайно звідти виїжджати. 

«Перечекати там — не варіант. Не наражайте себе на смертельну небезпеку. Після евакуації вас забезпечать всім необхідним: місцем проживання, харчуванням, гуманітарною допомогою, соціальними виплатами», — запевнив голова ОВА.

Охочим евакуюватися потрібно звертатися на гарячу лінію ОВА за номером 0 800 33 09 51 або 0 800 101 102.

Нагадаємо, внаслідок підтоплень, які виникли внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС, вже загинуло троє людей у тимчасово окупованих Олешках на лівому березі Херсонщини та одна людина на Миколаївщині.

Станом на ранок 8 червня під водою опинилися 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% — правобережжя та 68% — лівий берег. МЗС України домовилося з ООН, що та відправить свої групи на постраждалі окуповані території для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей. Наразі очікуються гарантії безпеки від російської сторони.

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховська гідроелектростанція не підлягає відновленню — унаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйнована. Через затоплення декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено, а поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. 

А в Дніпропетровській області внаслідок руйнування греблі Каховської гідроелектростанції сталася масова загибель риби.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: херсон, війна з Росією