У жовтні українці відпочиватимуть три дні поспіль

0 0000

Українці відпочиватимуть три дні поспіль з нагоди святкування в суботу, 14 жовтня, Дня захисника України.  Згідно з українським законодавством, оскільки святковий день припадає на суботу (14 жовтня), то наступний понеділок (16 жовтня) буде вихідним.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко, 13 жовтня 2014 року, підписав указ, згідно з яким щорічно 14 жовтня відзначається День захисника України. Свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу.

Цього ж дня відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці, водночас з Днем Українського козацтва. За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за переказами, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. 

Для українських козаків цей день 14 жовтня також був найбільш шанованим святом, адже їхню церкву було писвячено саме Діві Марії. В цей день, 14 жовтня, козаки вибирали нового отамана. День українського козацтва почали відзначати в Україні з 1999 року, коли Леонід Кучма впровадив це свято своїм Указом від 7 серпня 1999 року.

Крім того, з 2005 року 14 жовтня в Україні офіційно відзначають річницю створення УПА. А з 2015 року вояки УПА мають статус борців за незалежність України у ХХ столітті. Боротьба Української повстанської армії – складова Українського визвольного руху 1920-1950 років.

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна