Що росія хоче показати останньою серією ракетних ударів

10 Травня 2023

Останньою серією ракетних ударів рф хоче показати, що стримує майбутній український контрнаступ, проте, на думку аналітиків, це не є суттєвим фактором впливу на дії Сил оборони.

Про це інформують Фахівці Інституту вивчення війни (ISW).

У ніч з 8 на 9 травня російські війська здійснили чергову масштабну серію ракетних ударів по Україні. Український Генеральний штаб повідомив 9 травня, що українська протиповітряна оборона збила всі 8 крилатих ракет "Калібр" і 15 з 17 ракет Х-101/Х-555, які запустили російські війська.

Військові аналітики підсумовують: "російські сили, можливо, намагаються проводити майже щоденну серію ракетних ударів, щоб показати, що вони стримують потенційні майбутні українські контрнаступальні операції, хоча зниження ефективності ударів, ймовірно, не є суттєвим фактором, що стримує українські дії".

У звіті вказують, що президент росії володимир путін відмовився використовувати своє звернення до Дня Перемоги для будь-яких значних риторичних змін і повторив існуючі наративи, готуючись до затяжної війни і представляючи росію як таку, що успішно протистоїть усьому Заходу.

У своєму щорічному зверненні з нагоди 9 травня путін заявив, що "проти росії розв'язана справжня війна" і що росія дала відсіч міжнародному тероризму і продовжить "захищати" жителів Донбасу.

путін також спробував використати святкування "Дня Перемоги" для згуртування партнерів по Співдружності Незалежних Держав (СНД), багато з яких прагнуть зменшити свою залежність від кремля з лютого 2022 року.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент білорусі олександр лукашенко, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Джапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов і президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв приєдналися до путіна на параді до Дня Перемоги на Красній площі.

Основні висновки ISW за 9 травня:

  • путін відмовився використовувати свою промову до так званого "Дня Перемоги" для будь-яких значних риторичних змін і повторив існуючі наративи, готуючись до затяжної війни і представляючи росію як таку, що успішно протистоїть усьому Заходу.
  • путін також спробував використати святкування "Дня Перемоги" для згуртування партнерів по Співдружності Незалежних Держав (СНД), багато з яких прагнуть зменшити свою залежність від кремля з лютого 2022 року.
  • пригожин, ймовірно, скористався "Днем Перемоги" як можливістю висміяти путіна і поставити під сумнів його судження в одному з його найбільш прямих викликів путіну на сьогоднішній день.
  • Він оголосив, що сили "Вагнера" не будуть виведені з Бахмута до раніше заявленого терміну 10 травня, незважаючи на те, що МО росії не змогло вирішити проблему "снарядного голоду", про яку заявляло раніше.
  • Невиконання пригожиним погрози виведення військ, з якою він виступив 5 травня, свідчить про те, що він усвідомлює свою залежність від МО рф.
  • пригожин продовжував звинувачувати у великих втратах і повільному просуванні в Бахмуті інші російські нерегулярні формування, щоб представити "Вагнер" як єдину компетентну силу, що діє в цьому районі.
  • У ніч з 8 на 9 травня російські війська здійснили ще одну масштабну серію ракетних ударів по Україні.
  • російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна.
  • Також вони продовжували досягати незначних успіхів у районі Бахмута і продовжували обмежені наступальні операції на напрямку Авдіївка-Донецьк.
  • Війська рф обстрілювали українські позиції на захід від Гуляйполя та у Херсонській області.
  • Лідер Чечні рамзан кадиров відкрив новий військовий табір для полку спеціального призначення "Північний Ахмат" у Чеченській Республіці.
  • російські окупаційні чиновники продовжують депортувати цивільне населення вглиб окупованої росією території.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією