Зґвалтування школярки на Закарпатті: омбудсмен бере справу на особистий контроль

27 Березня 2023

Справу про зґвалтування на Закарпатті, коли суд дав умовний термін трьом підліткам, які зґвалтували неповнолітню, під особистий контроль взяв уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Омбудсмен вбачає в цьому порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Про це Лубінець написав у Telegram.

За його словами, представник регіонального представництва Офісу омбудсмена побував у селі Верхні Ворота, де сталося зґвалтування. Він поспілкувався з батьком та бабусею постраждалої, які дали згоду на «вжиття заходів, спрямованих на відновлення прав дитини». 

Омбудсмен пояснив, що його позиція полягає, зокрема, у можливості залучення представників правозахисних організацій та адвокатів, а також міжнародних організацій для надання кваліфікованої психологічної допомоги й реабілітації. Лубінець обіцяє ретельно проаналізувати дії судді (і надіслати відповідний лист до Вищої ради правосуддя), прокуратури (лист скерують на генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів), а також місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчини в суді.

«Як виявилося, мати одного з хлопців також є працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо "неупередженості" та професійності представлення інтересів дівчинки», — зазначив омбудсмен.

Він також додав, що має сумніви щодо професійності дій обласного керівництв, «адже подія трапилася ще влітку 2021 року, а втім, суд виніс вирок у справі лише зараз». Водночас місцевий журналіст Віталій Глагола повідомив, що адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчини і підготовки апеляції, а телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчини «одного з найкращих психологів України». Глагола запевняє, що апеляція буде.

«Ми говорили з рідними дівчинки. Не буду вдаватися в жодні подробиці. Але сім’я готова боротися далі. А пройти цей шлях їм допоможуть найкращі юристи. Над цим вже працюємо. Одне можу сказати: це будуть найкращі адвокати. Родині це нічого не коштуватиме. Гроші не потрібні», — зазначив Глагола.

Нагадаємо, Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня встановив, що троє підлітків вчинили групове сексуальне насильство щодо неповнолітньої дівчини. Процес вони знімали на телефон, а згодом відео поширили серед учнів школи. 

Сам злочин стався ще в серпні 2021 року. Постраждала пояснила, що була з хлопцями у дружніх стосунках і до підвалу, куди її покликали, прийшла добровільно. Про подію нікому не розповідала, відчуваючи страх і сором.

Суд визнав хлопців винними за ч. 3. ст. 153 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 5 років ув’язнення. Однак через пом’якшувальні обставини суд звільнив підлітків від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку на два роки.

Водночас суд зобов’язав хлопців виплатити по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати в розмірі понад 25 тисяч для кожного. 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: закарпаття, згвалтування, діти, школа, суд