Вибух на Кримському мосту: фсб вважає організатором очільника української розвідки Буданова

12 Жовтня 2022
Організатором вибуху на Кримському мосту федеральна служба безпеки росії назвала начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова.

Про це йдеться в заяві спецслужби росії.

Там кажуть, що до вибуху причетні агенти української розвідки. Нібито до операції були залучені 12 людей: четверо громадян України, двоє громадян Грузії, один громадянин Вірменії та п'ятеро громадян росії.

За словами фсб, вибухівку замаскували в рулони з будівельною поліетиленовою плівкою на 22 палетах у 22,7 кг і на початку серпня відправили з Одеського порту до міста Русе в Болгарії. Далі вантаж нібито доправили з Болгарії до порту м. Поті (Грузія), а потім — до Вірменії.

Із 29 вересня до 3 жовтня в Єревані в терміналі «Трансальянс» вантаж нібито розмитнили за правилами Євроазійського економічного простору, замінили документи та відправили його до москви. Після цього вантажівка через Грузію потрапила до Краснодарського краю.

У Краснодарському краї 7 жовтня нібито підмінили документи й завантажили палети з вибухівкою. Звідти вантажівка виїхала до окупованого Криму, а о 6:03 8 жовтня стався вибух під час проходження Кримського мосту.

Як кажуть у фсб, контроль за пересуванням вантажу за всім маршрутом та комунікацію з учасниками здійснював працівник розвідки, який називав себе Іваном Івановичем.

«... який використовував для координації як віртуальний анонімний номер, придбаний в інтернеті, так і зареєстрований на громадянина України, мешканця м. Кременчук Андрійченка Сергія Володимировича, 1988 р. н», — йдеться в заяві російської спецслужби.

У фсб кажуть, що вже затримали п'ятьох громадян росії, трьох громадян України та Вірменії. Ми намагаємось отримати коментар від представників розвідки.

Нагадаємо, вранці 8 жовтня на Кримському мосту, який з'єднує росію та окупований Крим, відбувся вибух, також загорілися цистерни з паливом на залізничній колії. Внаслідок вибуху зруйновні два прольоти дорожнього покриття.

путін звинуватив у підриві мосту українські спецслужби.

Міст через Керченську протоку відкрили у травні 2018 року. У грудні 2019-го росія запустила ним залізничне сполучення, після чого США запровадили додаткові санкції.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні почали обговорювати ідею знищення цього мосту, адже саме через нього російсько-окупаційні війська перекидають підкріплення своїй армії.

Ще у квітні секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що Збройні сили готові завдати удару по Кримському мосту за першої ж нагоди, однак поки що Україна не має настільки далекобійної зброї.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, крим, фсб