У Лимані з місця масового поховання ексгумували перші 20 тіл

9 Жовтня 2022
У Лимані Донецької області на місці масового поховання підняли перші 20 тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ. 

Про це повідомили в Нацполіції. Зараз ексгумація триває, розкопки відбуваються на двох локаціях.

За попередньою інформацією, в одному місці масового поховання поховані приблизно 200 цивільних, інше є братською могилою військовослужбовців ЗСУ.

Інформацію про масове поховання в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових — у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, за наказом російських окупантів він поховав тут приблизно 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші — безіменні. Проте в кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл перебувають у стані змін. Також є пакет, у якому лише кістки жертви.

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти й судмедексперти спільно з прокуратурою.

Ексгумація триває в межах кримінального провадження, відкритого за ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни.

Загалом із 29 вересня у звільнених населених пунктах Донеччини поліція виявила 87 тіл, із них ідентифіковано вже 38 цивільних мешканців. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. Так, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка у Святогірську.

Нещодавно у Святогірську відбулося перепоховання 21 людини, які загинули під час окупації та були поховані у дворах будинків. Особи всіх встановлено, а їхні рідні мали змогу попрощатися з ними.

Нагадаємо, вдень 1 жовтня речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий підтвердив, що українські військові зайшли до міста Лиман Донецької області. Тоді зазначали, що в місті точаться бої, хоча військові підтвердили, що окупанти здаються в полон українським захисникам. Повідомлялося, що в районі міста українські військові оточили приблизно 5 тисяч окупантів.

А вже ввечері 1 жовтня в Офісі президента заявили, що українські військові звільнили та взяли під контроль Лиман.

У міноборони росії також визнали, що українські військові просуваються в місті. Там заявили, що «через створення загрози оточення» відвели свої війська з населеного пункту «на більш вигідні рубежі».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, донецьк