Обстріл Запорізької АЕС: відключився один з енергоблоків

1 Вересня 2022
Внаслідок обстрілів росіянами Енергодара та майданчика Запорізької атомної електростанції зранку 1 вересня спрацював аварійний захист і відключився робочий 5-й енергоблок.

Як повідомляє українська розвідка, окупанти обстріляли житлові квартали Енергодара з ударних вертольотів К-52. А по майданчику Запорізької АЕС вдарили з мінометів.

Внаслідок обстрілу на станції спрацював аварійний захист і відключився 5-й енергоблок. 6-й енергоблок продовжує працювати в енергосистемі України та на власні потреби ЗАЕС, повідомляє «Енергоатом». Своєю чергою окупанти кажуть, що відключили 5-й енергоблок через обстріли.

Крім того, обстрілом пошкодили лінію резервного живлення власних потреб станції 330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення неробочого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

Український персонал працює над тим, щоб ліквідувати пошкодження.

Нагадаємо, обстріли Запорізької АЕС та Енергодара відбулися якраз у день, коли на станцію має прибути місія МАГАТЕ. Окупанти усіляко намагалися зірвати візит делегації: спершу відмовилися робити для інспекторів спецперепустки для перетину російських пунктів пропуску, а потім обстрілювали з артилерії заздалегідь погоджений маршрут поїздки, повідомив очільник Запорізької ОВА.

У всіх провокаціях окупанти звинувачують Україну. Крім того, росіяни повідомляли про нібито знищення «українського десанту», який висадився в окупованому Енергодарі.

Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що російська сторона, вдаючись до маніпуляцій, може не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів, які потрібно оглянути на території окупованої ЗАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ та очільник делегації Рафаель Гроссі не відмовляється від плану відвідати станцію та її працівників, попри збільшення військової активності.

Нагадаємо, візит місії МАГАТЕ узгоджувався тижнями на тлі регулярних обстрілів території біля ЗАЕС. Умовою України було те, що делегація має їхати через вільну територію України, натомість окупанти наполягали на проїзді з території рф. Врешті, інспектори спершу відвідали Київ та вирушили до тимчасово окупованої частини Запорізької області.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя