Місія МАГАТЕ вирушила вже вирушила до Енергодара

1 Вересня 2022
Попри обстріли росіянами Енергодара із Запоріжжя до атомної електростанції вирушила Місія Міжнародного агентства з атомної енергії.

Про це заявив глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі, цитує Reuters.

Він зазначив, що місія знала про «збільшення військової активності в цьому районі», але продовжує план відвідати об'єкт і зустрітися з його персоналом. Як писав зранку очільник обласної військової адміністрації Олександр Старух, росіяни ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС.

«Передова група ООН не може продовжити рух з міркувань безпеки. Україна продовжує докладати зусиль для організації безпечного доступу міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС», — зазначив він.

Старух вимагає від росії припинити провокації та надати безперешкодний доступ МАГАТЕ до українського ядерного об'єкта. Міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону зазначив, що російська сторона, вдаючись до маніпуляцій, може не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів, які мають бути оглянуті на території окупованої ЗАЕС.

Він каже, що українська сторона обговорила з представниками місії перелік об’єктів ЗАЕС, які мають бути оглянуті, і ці пропозиції практично повністю збігаються з оцінками експертів МАГАТЕ.

«Ключове, аби росіяни дійсно допустили до тих об’єктів, які місія має на меті оглянути… Можуть бути маніпуляції: показати якусь картинку чи скласти маршрут, де по факту місія просто не зможе побачити, що відбувається… Це може поставити під сумнів результати», — зазначив він.

Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції, нагадав Галущенко.

До слова, Україна неодноразово наголошувала на необхідності місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Президент Володимир Зеленський заявляв, що місія може швидко й безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб — через вільну територію України.

Про візит МАГАТЕ активно почали говорити після неодноразових обстрілів територій біля станції російськими військами. Вдень 25 серпня Держатомрегулювання та «Енергоатом» оголосили, що Запорізька атомна електростанція вперше в історії повністю від'єдналася від енергомережі внаслідок дій окупантів. Тоді Рафаель Гроссі заявив про термінову необхідність відвідати ЗАЕС.

30 серпня до Києва приїхала делегація з 14 міжнародних експертів із Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Албанії, Франції, Італії, Йорданії, Мексики та Північної Македонії. Очолює місію гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Зранку 31 серпня делегація виїхала з Києва та орієнтовно о 15 годині прибула до Запоріжжя. Пропагандистське російське видання ТАСС повідомляло, що місія має прибути до Енергодара зранку 1 вересня.

В МЗС України повідомляли, що під час візиту на ЗАЕС місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях: фізичному захисті, ядерній безпеці та гарантіях нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: запоріжжя, війна з Росією