У Київ прибула делегація МАГАТЕ

30 Серпня 2022
До Києва перед запланованим візитом до Запорізької атомної електростанції, що розташовується на тимчасово окупованій росіянами території, прибула делегація з 14 інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це повідомляє CNN.

Журналісти побачили інспекторів зранку 30 серпня в одному з готелів Києва.

До складу делегації увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Як писало New York Times, до складу місії входять експерти з Польщі, Литви, які є дружніми до України, а також із Сербії та Китаю, які підтримують відносини з росією.

Решта учасників — представники країн, які здебільшого стояли осторонь війни росії проти України або тримали відкритими зв'язки з кремлем. Це Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що під час візиту на ЗАЕС місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист, ядерна безпека та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Нагадаємо, Україна неодноразово наголошувала на необхідності місії МАГАТЕ на ЗАЕС. Президент Володимир Зеленський заявляв, що місія може швидко й безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб — через вільну територію України.

Про візит МАГАТЕ активно почали говорити після неодноразових обстрілів територій біля станції російськими військами. Вдень 25 серпня Держатомрегулювання та «Енергоатом» оголосили, що Запорізька атомна електростанція вперше в історії повністю від'єдналася від енергомережі внаслідок дій окупантів. Тоді Рафаель Гроссі заявив про термінову необхідність відвідати ЗАЕС.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, київ, запоріжжя