росія відвертає увагу від реальних ризиків катастрофи повідомленням про замінування ЗАЕС

9 Серпня 2022
Заявою про знищення найбільшого ядерного об’єкту Європи (Запорізької атомної електростанції), ймовірно, хочуть відвернути увагу від реальних ризиків ядерної катастрофи. 

Такі погрози російського генерал-майора Валерія Васильєва є фейковими, - повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, ризики включають мінування станції та небезпечне зберігання військового озброєння поблизу ядерних реакторів і сховищ ядерних відходів.

ISW вказує, що Bellingcat визначив геолокацію відео з дрона, яке оприлюднило російське опозиційне видання The Insider 5 серпня. Відео зображує російську військову техніку, що рухається всередині та навколо ЗАЕС.

Серед іншого там були військові вантажівки та бронетехніка, що рухалися всередині та навколо будівлі, в якій міститься перший із шести ядерних реакторів.

російсько-окупаційні війська також вирили траншеї на станції та навколо неї та, можливо, облаштували вогневі позиції.

«З липня російські війська неодноразово обстрілювали сусіднє підконтрольне Україні місто Нікополь, ймовірно, з позицій в АЕС або навколо неї», — вказує ISW.

І додають, що російські війська, ймовірно, використовують загрозу ядерної катастрофи, щоби зменшити бажання Заходу надати військову підтримку українському контрнаступу.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя