«У мене зброя – не для нападу, а щоб захистити своє життя і поранених», - військова лікарка Марія Миронюк

Марії Миронюк – 31 рік. Із них 8 вона – у Нацгвардії. Хоч і закінчила цивільний вуз, Національний медичний університет імені Олександра Богомольця, відразу пішла на магістратуру в Українську військово-медичну академію у Києві.

Про це йдеться в інтерв'ю «Першого».

«Скільки себе пам’ятаю, хотіла бути лікаркою»

– Коли я ще навчалася у цивільному вузі, то зрозуміла, що лише теорії малувато, потрібна якась практика. І я пішла працювати у головний клінічний військовий госпіталь Міноборони медсестрою. Багато чого надивилася. І так мені було жаль тих солдатів. Хотілося їх лікувати.

З теплом пригадую, що хлопці мені дозволяли на них вчитися. Вони ж розуміли, що я прийшла взагалі без досвіду.

Такого, що «ой, прислали мені студентку, дайте краще досвідчену медсестру», майже не було. І строковики, і контрактники, й офіцери – і молодші, і старшого віку – завжди казали: «То ж треба їй на комусь вчитися. Хай робить це на нас». І таке ставлення було для мене дуже важливим.

А ще завжди була в захваті від форми військових. Вона, як я впевнена, робить тих, хто її носить, і гарнішими та стрункішими в очах навколишніх, і додає впевненості у собі. Мені це подобалось.

«Для мене під час вступу вибір був очевидним: або лікар, або ніхто»

Коли йшла у медичний університет, пропонували ще кудись документи подати. Але для мене тоді вибір був очевидним: або лікар, або ніхто. Хотіла білий халат, який зараз не ношу взагалі (сміється – авт.). І батьки це зрозуміли. Вдячна, що досі будь-яке рішення моє підтримують.

– А в родині є хтось, пов’язаний з лікарською справою?

– Ні. У мене взагалі в родині ні військових, ні лікарів. Проте, скільки себе пам’ятаю, на запитання «Ким ти хочеш бути?» відповідала: «Лікарем». А чому так, не знаю. От хочу – і все. Хоча потім зрозуміла, що так значно важче, коли немає наставника з рідних, який би міг у професії щось порадити, підказати.

«Усі розуміли, що мусить щось трапитися»

– Повернімося у 2014 рік. Як далі складалися кар’єра і доля?

– Як тільки підписала контракт із Нацгвардією, нас відкомандирували у військово-медичну академію. І там ми два роки вчилися. Але оскільки були бойові дії на сході, нас випускали достроково. Я провчилася тільки півтора року, потім мене розподілили в Одесу. Поїхала туди з однією валізкою.

Донечка вже грає у лікаря

Зараз доні вісім. І батьки досі щодня мене підстраховують з дитиною, підтримують, допомагають. Навіть зараз, коли почалася війна, я спокійна, що дитина з ними. Знаю, що вона у безпеці, все добре. І я можу спокійно працювати.

– Донечка вже щось говорить про вибір професії?

– Теж хоче бути військовим лікарем. Вона вже грає у лікаря, бере у мене одноразові халати, шапочки, рукавички, бахіли. І починає усіх лікувати.

– А мама що на це?

– Якщо це буде її свідомий дорослий вибір, нехай йде. Звичайно, знаючи, що це таке, я буду дуже переживати. Але підтримаю і допоможу – однозначно.

– 24 лютого застало вдома? Який був той ранок?

– Вдома була. Спала. Подзвонили, що бойова тривога. І я просто підірвалася в секунді. Тривожну валізу вже давно наготувала – знала, що такий момент колись настане. Вдяглася, взяла сумку, сказала «Йду» – і в частину.

– Що у тривожній валізі військової медички?

– Особисті речі. Бо розумієш, що ти їдеш, але не знаєш – на день-два чи на місяць-декілька. Одяг, засоби гігієни. Усе потрібне для роботи – то не тривожна валіза.

– Чи готуєшся до відправки ближче до ліній зіткнення?

– Залежно від того, як буде розвиватися ситуація, усе можливо.

«Переступаю поріг КПП, а вони вже стоять і мене чекають»

– Наскільки я розумію, жінці у ЗСУ, образно кажучи, доводиться виборювати своє місце під сонцем. Як, наприклад, було з твоєю відправкою в зону АТО. З власного досвіду – зараз у Нацгвардії  є якісь такі моменти?

– От чесно – ні, немає. До війни іноді траплялися моменти. Було, просиш щось хлопців допомогти, де фізично важко, а вони жартують, щоб робила сама. Мовляв: у нас гендерна рівність. Звісно, що це жарти, всі завжди допомагали.

Доня іноді нарікає, що мама через роботу їй мало часу приділяє

Коли відпустка – повністю присвячую себе сім'ї, донечці. Постійно десь подорожуємо. А намагаюся брати її влітку, щоб і в Карпатах, і на море. Сонце, вода – то моє. На лижах ще не стояла. І навіть боюся пробувати.

– А які у тебе улюблені місця в парку? Любиш каву пити чи просто прогулюватися?

– Люблю прогулюватися. І бажано такими стежками, де менше людей. Якось хочеться відпочити від всього і побути просто наодинці з природою. Інколи взагалі буває бажання зникнути, вимкнути телефон, закритися від усіх, щоб нікого не було поряд, і хоча б деньочок не говорити навіть.

– І таке буває?

– Не буває, але хочеться (сміється – авт.).

– Думки мають здатність матеріалізуватися. Ти вже уявляла день перемоги над ворогом?

– Ні, не думала про це детально. Але дуже хочу, щоб ми перемогли якнайшвидше. Як і всі українці.

Текст: Ольга Булковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, луцьк, Волинь, нацгвардія, Лікарі