На ЧАЕС відновили електроживлення сховища відпрацьованого ядерного палива

17 Квітня 2022
У Чорнобильській зоні відчуження відновили електроживлення Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Про це повідомила пресслужба «Енергоатому».

«16 квітня було відновлено електроживлення одного з ядерних об’єктів "Енергоатому" — Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні відчуження», — вказано у повідомленні.

В «Енергоатомі» зазначили, що розпочалося налаштування обладнання та приладів для його нормальної роботи.

Нагадаємо, російські окупанти ще 24 лютого захопили Чорнобильську АЕС, узявши працівників станції в заручники. Усередині станції перебували приблизно 500 російських солдатів та 50 одиниць важкої техніки. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, працівників станції катували.

Зміна працівників ЧАЕС у полоні провела на робочих місцях орієнтовно 600 годин, героїчно продовжуючи виконувати свої професійні обов?язки та підтримувати належний рівень безпеки. Лише надвечір 20 березня вдалося провести часткову ротацію персоналу Чорнобильської АЕС та евакуювати людей, які перебували на території окупованої станції.

Увечері 31 березня стало відомо, що російсько-окупаційні війська пішли з майданчика ЧАЕС. Перед цим окупанти склали «акт» про те, що станцію «охороняли» і з боку адміністрації претензій до нацгвардії рф немає.

Окрім того, російські окупанти ввечері 3 березня почали стріляти по одному з енергоблоків Запорізької атомної електростанції, там виникла пожежа. Підрозділи ДСНС не допускали до гасіння. Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія розповів, що на захоплених ядерних об'єктах керують так звані кадирівці.

Прокуратура кваліфікувала захоплення росією ЧАЕС та ЗАЕС як екоцид. Генпрокурорка Ірина Венедіктова наголосила, що захоплення АЕС має загрозу ядерного вибуху: «Це могла бути друга Чорнобильська катастрофа, але з удесятеро гіршими наслідками. російське населення також постраждало б, але це здалося незначним для агресора».

Живлення на Чорнобильській атомній електростанції не було з 9 до 13 березня.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: чорнобиль, війна з Росією, чаес