Через три місяці після смерті чоловіка відчула, як б’ється його серце…

Драматична історія жінки, яка втратила свого чоловіка, але врятувала чужу дитину, і не тільки її, – три місяці тому Надія Шелестак зважилася на найскладніше у своєму житті рішення – віддати органи свого чоловіка на порятунок інших людей. Тоді уперше в Україні відбулася пересадка серця дитині і вперше пройшла пересадка легенів. Та, попри це, родичі покійного звинуватили пані Надію у тому, що вона продала органи чоловіка і поклала собі до кишені чи не мільйон.

Пожертвувати органи батька першим вирішив син

Усього органи померлого чоловіка врятували 5 життів! 13-річний Максим Давидюк із Волині, який і став першою дитиною в Україні, якій пересадили серце, з новим «двигуном» живе уже три місяці. Як ми уже писали, влітку в хлопця стався інсульт. Його стан був настільки важкий, що час ішов на дні. Медики довго не наважувались повідомити його батькам невтішний діагноз «дилатаційна кардіоміопатія». Простіше кажучи, серце дитини дуже збільшилося й не перекачувало крові, а лише пульсувало. І якби не пересадка, як наголошує Тетяна Давидюк – матір хлопця, її сина вже не було б серед живих.

І ось серце для хлопчика таки знайшлося. Від 54-річного чоловіка, який переніс важкий інсульт, а його мозок помер. Рішення підписати згоду на трансплантацію органів свого коханого його дружині – Надії Шелестак, далося не легко. У подружжя – двоє дітей. І вирішальну роль у цьому рішенні відіграв саме старший син Мар’ян. Він і переконав маму  погодитися на пропозицію лікарів. Мовляв, тата уже не повернути, але частинка його може жити в інших людях. Жінка погодилася. Але тоді вона і гадки не мала, що їй доведеться вислухати від родичів покійного чоловіка. Її, і без того розбиту горем, вони звинувачували в продажі органів свого чоловіка. Мовляв, на його смерті вона заробила мільйон!

– У чоловіка стався крововилив у мозок, але його серце ще билося. Його завезли у лікарню до Львова. Потім лікарі запропонували, аби я підписала згоду на пересадку його органів. Пояснили, його мозок вже мертвий. Я тоді сказала, як так, його ж серце б’ється! А лікар тоді мені каже: «Давайте я вам щось покажу». І відключив апарат. Серце чоловіка не билося… А його родичі мене звинуватили в тому, що я продала органи Михайла! Я майже місяць ходила плакала. Казали, що Надька чоловіка здала на органи і взяла мільйон. Я ж ні гривні не взяла. Ще родичі чоловіка казали, що я винна, що він помер. Але хіба ж його забила? – каже плачучи жінка.

Власне, на закиди усіх таких «експертів» відповідає генеральний директор Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль:
– Ніхто в Україні із тих, хто дав згоду на пожертву органів близької людини, не отримав ні копійки, так само, як і люди, які одержали ці пожертви, нічого не сплачували. Операції з пересадки органів повністю оплачує держава.

Коваль наголосив, що рішення про смерть мозку ухвалює не одна людина, а цілий консиліум лікарів.

Притулилася до грудей, де б’ється серце коханого, і заспокоїлася…

У важні хвилини пані Надію заспокоював старший син. Він показував фото врятованого 13-річного Максима і казав: «Дивись, мамо, тата немає, але хлопчик живе. Його серце б’ється». І лише після особистого знайомства із врятованими її чоловіком людьми пані Надія змогла по- справжньому заспокоїтися і відкинути усі сумніви.

Віктор Бабій – перший в Україні пацієнт, якому провели трансплантацію донорських легень в Україні. Із діагнозом «бульозна емфізема легень» відлік його життя йшов на місяці.

«Я дякую пані Надії за такий подвиг. В мене іншого виходу вижити не було, рахунок йшов на місяці. Після операції я дихаю сам! Раніше сходами не піднявся би, а зараз можу», – усміхається Віктор.

Нині чоловік живе звичним життям, ходить у магазин, планує майбутнє й очікує народження онуків. «Пів року тому син одружився, тож сподіваюся, що буде онучка з рожевими бантиками», – додає він.

А найочікуванішим було знайомство пані Надії з тим, в грудях кого б’ється серце її чоловіка. Із 13-річним Максимом Давидюком. Він приїхав у телестудію, де власне і відбулася ця хвилююча зустріч, з букетом квітів і вручив їх жінці. Хлопчик подякував їй за допомогу і попросив прикласти руку до його грудей – аби пані Надія відчула, як б’ється серце її чоловіка.

«Живи здоровим і пам’ятай мене», – обійняла його у відповідь жінка.

І коли почула, як б’ється серце її коханого, то вкотре переконалася, хай там що говорять злі язики, а вона таки вчинила правильно.

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, донори, Долі