Гузманія нині на піку популярності серед любителів квітів

Квітникарка Юлія Кашуба показує своє царство квітів, серед яких гузманія виділяється оригінальністю як самої рослини, так і цвіту. До речі, вона нині на піку популярності серед любителів квітів як в Україні, так і за її межами.

– Ця рослина з’явилася у нас недавно, однак ми усі її дуже полюбили, – розповідає жителька Луцька. – Родичка, яка подарувала нам її, розказала, що квітка гузманія названа на честь іспанського ботаніка Гузмана і батьківщиною цієї рослини є тропічні ліси Південної і Центральної Америки. Там гузманія росте на гірських схилах на висоті 2400 метрів над рівнем моря. Воронкоподібні розетки листя гузманії можуть досягати півметрової висоти, і стільки ж у діаметрі. Однак це залежить від виду, а їх налічується понад сотня. У нас найчастіше трапляється гузманія язичкова. У неї численні ніжно-зелені листочки, довжина яких сягає 30 – 45 сантиметрів, а ширина – три-чотири сантиметри. Разом вони утворюють розетку.

Гузманію прийнято відносити до тих квітів, які є доволі капризними і потребують особливого догляду. Передусім, гостя з Америки вимагає хорошого освітлення, а тому найкраще поставити горщик на підвіконні зі східної або ж західної сторони. Якщо ж розмістити з південної сторони, то приблизно з травня до вересня потрібно буде організувати захист рослини від попадання на неї прямого сонячного проміння. Як правило, для цього на вікні кріпиться газета або ж папір. Не варто ставити горщик із гузманією на підвіконні з північної сторони. Це пов’язано з тим, що в такому разі ця екзотична квітка може не цвісти протягом довгого часу, а якщо і зацвіте, що тривалість цвітіння буде значно коротшим, ніж зазвичай.  

– Треба також пам’ятати і про те, що це тропічна рослина, тож любить теплий і вологий клімат, – розповідає квітникарка. – Дуже боїться холодних протягів. Найкраще розвивається, коли температура влітку сягає 22 – 25 градусів, а взимку не нижче від 18. Особливістю гузманії є те, що ця рослина любить полив прямо у розетку, тож потрібно слідкувати за тим, розетка на дві третіх була наповнена водою. При цьому слід використовувати лише ту воду, яка є добре відстояною та має кімнатну температуру.

Якщо за нею правильно доглядати, то вже через рік гузманія зацвіте. Її яскраво-червона квітка доволі чудернацької форми і зовсім не має аромату. Поверхня деяких з них покрита клейковиною, яка не висихає. Повноцінне цвітіння триває протягом двох місяців, після чого квітка поволі втрачає свій колір, а згодом і засихає. Рослина-«мати» уже не цвістиме, оскільки всі сили віддасть на «народження» численних діток.

– Листя, яке почало засихати і втрачати колір, свідчить про те, що час акуратно зрізати квітку, – каже пані Юлія. – Це, в свою чергу, стимулюватиме рослину до появи молодих квітів. Однак відділяти їх від «матері» слід лише через два, а інколи і через чотири місяці, що пов’язано з тим, наскільки «дітки» великі і чи можна їх уже пересаджувати.

Якщо на листках з’явилися плями блідно-коричневого кольору, то потрібно негайно забрати горщик у інше, затінене місце, оскільки вони свідчать про опіки сонячним промінням. Сухі кінчики листочків вказують на дуже низьку вологість повітря або ж відсутність води у воронці. Про загибель коріння в результаті надлишку вологи «розкажуть» в’ялі листки, які також почнуть жовтіти.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, хобі, квіти