Як виглядатиме довідка про протипоказання до вакцинації від COVID

8 Листопада 2021

МОЗ затвердило форму довідки про протипоказання до вакцинації від COVID-19.

Її видаватимуть тим, хто має тимчасові або постійні протипоказання. Форму довідки та інструкцію щодо її заповнення затвердили 2 листопада, - інформує преcслужба відомства.

Зазначається, що ця форма заповнюється на підставі медичних записів про стан здоров’я пацієнта з урахуванням критеріїв, які визначаються відповідно до Інструкцій до застосування вакцин, рішень НТГЕІ та «Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень».

У відомстві наголошують, що постійні протипоказання можуть бути лише до щеплення конкретною вакциною від COVID-19 (наприклад, важка алергічна реакція на першу дозу цієї вакцини чи один із її компонентів).

"У довідці про тимчасові протипоказання до вакцинації від COVID-19 має бути обов’язково вказаний термін дії цих протипоказань", — наголошують у МОЗ.

До слова, раніше МОЗ вказало різні типи протипоказань. Це можуть бути абсолютні протипоказання з визначеною ймовірністю виникнення серйозної побічної реакції.

Також ідеться про застереження (вакцинація з пересторогою), коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками.

Протипоказання також можуть мати характер постійних або тимчасових (у такому випадку у довідці вказується термін дії), діяти для всіх видів вакцин або лише для конкретного типу (якщо існує можливість провести щеплення іншим типом вакцини — довідка не надається).

Наприклад, діагноз тромбоз з тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (AstraZeneca та деякі інші). Наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК вакцин (Pfizer/Moderna).

Для осіб з імунодефіцитом рекомендована вакцинація з пересторогою. Загалом визначено 16 причин для відмови від вакцинації (постійної чи тимчасової), або для її проведення з пересторогою.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, Надзвичайні події, вакцинація