Недосип впливає на ходу, – вчені

Ви не виспалися? Ймовірно, весь день спотикатиметеся. Бразильські та американські вчені довели: кількість сну і хода тісно пов'язані.

Команда вчених з Масачусетського технологічного інституту (США) та Університету Сан-Паулу (Бразилія) провела експеримент, в якому брали участь студенти-добровольці. Протягом двох тижнів учасники носили фітнес-браслет, який відстежував кількість сну та загальну активність.

В рамках експерименту добровольцям запропонували пройтися біговою доріжкою, швидкість якої залежала від ритму метронома. Вчені непомітно підвищували і знижували швидкість, не повідомляючи про це студентам, і відзначали, як часто ті збиваються з ритму і наскільки успішно контролюють ходу.

Ті, хто перед тестуванням всю ніч працювали, гірше контролювали ходу — в порівнянні з тими, хто спав нормально.

«Ми виявили, що помилки частіше зустрічалися у людей з гострим недосипанням. Вони збивалися з ритму, пропускали сигнали і в цілому виступали гірше», – зазначає провідний автор Артуро Форнер-Кордеро з Університету Сан-Паулу.

З'ясувалося, що додаткові години сну на вихідних покращують ходу і позбавляють незграбності. Ті, хто відсипався, справлявся із завданням краще, ніж ті, хто вважав за краще у вихідні спати звичайну кількість годин.

Раніше вважалося, що нестача сну впливає на когнітивні здібності, але не на автоматизовані дії, такі як ходьба. У 2013 році також команда вивчала вплив слухових сигналів на крок. Добровольці, самі не усвідомлюючи, підлаштовували ритм ходи під стук метронома, який контролювали вчені.

«З наукової точки зору було незрозуміло, чи може нестача сну впливати на майже автоматичні дії, такі як ходьба. Результати показують, що хода не є автоматичним процесом і на неї може впливати позбавлення людини сну».

Вчені порадили спати щонайменше вісім годин на добу. Людям з нерегулярним графіком — лікарям, вахтовикам, військовим — дослідники пропонують «досипати» належний час на вихідних.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вчені, дослідження, Здоров'я, сша, бразилія