Навіть банальна застуда може викликати цю невиліковну хворобу. Частина ІІ

Дотепер лікарі не можуть достеменно зрозуміти механізму появи псоріазу

Закінчення. Початок – у попередньому номері

Сьогодні псоріаз є одним із найпоширеніших захворювань шкіри. Спровокувати появу цього захворювання можуть і генетичний фактор, і збій роботи ендокринної системи, і стреси та нервові перенапруження, і порушення обміну речовин та протитоксичної функції печінки. Навіть банальна застуда чи герпес можуть дати поштовх до розвитку псоріазу.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Та найгірше в ситуації з недугою те, що медицина досі не з’ясувала механізму появи псоріазу. А відтак – не може допомогти пацієнту повністю позбутися хвороби.

Втім допомогти хворому можна навіть завдяки рослинним препаратам. Як саме – знає фітотерапевтка, кандидатка медичних наук Алла Борщ.

У попередньому номері газети Алла Андріївна розповіла про причини появи захворювання. Поділилася рецептами настоїв та екстрактів для очищення крові, виведення токсинів і нормалізації роботи нервової системи, що їх можна приготувати в домашніх умовах. А сьогодні ми продовжимо.

 

Щоб від ліків не страждали інші органи

– Досить часто фахівці для лікування псоріазу використовують препарати на основі гормонів-кортикостероїдів, – продовжує Алла Андріївна. – Це здебільшого мазі та ін’єкції. Однак вони при тривалому або постійному використанні чинять негативний побічний вплив на організм. Щоб цьому запобігти й одночасно нормалізувати роботу наднирників, я раджу застосовувати відвар коренів солодки голої або настій трави череди трироздільної.

Відвар готується так: 2 ст. л. подрібнених корінців заливають 0,5 л води, кип’ятять на слабкому вогні 5 хв., настоюють годину, п’ють по 100 мл тричі на день до їди. Такий відвар слід чергувати з використанням настою трави череди кожні два тижні. Щоб приготувати настій, треба взяти 1 – 2 ст. л. висушеної та подрібненої сировини, залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хв., процідити, пити по 50 – 60 мл тричі на день до їди.

 

Не можна забувати про негативний вплив вірусів

– Щоб зрозуміти ефективність рослин у боротьбі з псоріазом, я постійно аналізую стан хворих, які після звернення до мене використовували фітопрепарати. Так-от, стан стійкої ремісії спостерігався в половини пацієнтів, які застосовували фітотерапію як самостійний метод лікування, – переконалася Алла Андріївна. – Ті ж хворі, які поєднували медикаментозне лікування з травами, методом голкорефлексотерапії та іншими, не отримували бажаного результату або він був короткотривалим.

Саме відсутність бажаних результатів у пацієнтів, які хворіють тривалий час, незважаючи на всі свої зусилля, спонукали кандидатку медичних наук шукати інший підхід до лікування.

– І ось протягом двох останніх років, – зауважує  Алла Борщ, – при лікуванні псоріазу (спочатку – у недужих при відсутності динаміки, а з часом – і в переважній більшості хворих) користуюся препаратами на основі десмодіуму канадського – поки єдиної відомої мені рослини, яка здатна вбивати віруси (а псоріаз, як ми вже говорили, може виникнути внаслідок дії вірусів).

Десмодіум канадський Алла Андріївна використовує у вигляді настою трави, водно-спиртового екстракту внутрішньо та зовнішньо у вигляді олійного екстракту та мазей.

Для приготування настою необхідно взяти 1 ст. л. висушеної та подрібненої трави, залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хв., процідити, пити по 50 –  60 мл тричі на день до їди протягом місяця. Прийом цього настою рекомендовано чергувати з місячним прийомом зборів, які ми перелічували на початку розмови.

– Для приготування водно-спиртового екстракту користуємося тільки свіжою сировиною, зібраною в період цвітіння, – наголошує кандидатка медичних наук. – Для цього беремо 100 грамів трави, подрібнюємо, щільно складаємо в посудину (бажано в банку з темного скла), заливаємо холодною водою так, щоб вода покрила траву, і ставимо в темне прохолодне місце на добу (за цей час трава трохи вбере воду). Далі проціджуємо в посудину із темного скла, додаємо 96-процентного спирту стільки, скільки отримали водного екстракту, лишаємо в темному прохолодному місці ще на місяць, після цього проціджуємо і зберігаємо в холодильнику. Екстракт приймається по 10 – 20 крапель тричі на день до їди.

Не забуваємо про мазі

Аби не лише усувати першопричину псоріазу, а й зменшувати його прояви на шкірі, лікарі приписують препарати для зовнішнього застосування. Втім, переконалася Алла Борщ, мазі на основі березового дьогтю, солідолу, прополісу не завжди дають бажаний ефект, а деякі з них ще й чинять токсичний вплив на печінку та нирки.

– Я ж раджу спробувати олійний екстракт трави десмодіуму канадського, – зауважує Алла Андріївна. – Готувати його досить просто: свіжу траву, зібрану на початку бутонізації та під час цвітіння, подрібнюємо, щільно складаємо в банку, заливаємо соняшниковою рафінованою олією, ставимо в темне прохолодне місце, настоюємо місяць, проціджуємо та віджимаємо. Готовим екстрактом обробляємо уражені ділянки кілька разів на день.

Маєте запитання до Алли Борщ – телефонуйте: (050) 072 51 23, (068) 12 77 826.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: історія, захворювання