В Україні святкують День знань: як навчальні заклади розпочнуть навчальний рік

1 Вересня 2021

Навчання розпочнеться у традиційному форматі.

Сьогодні, 1 вересня, в Україні святкують День знань - у школах пролунає перший дзвінок.

Святкові лінійки не є обов’язковими, кажуть в Міносвіти. Школи Одеси вирішили не проводити святкові заходи. У Чернігові урочистості залишили лише для перших класів, а для решти учнів святкові уроки пройдуть окремо у класах. Влада Львова просить проводити святкування невеликими групами.

Цей навчальний рік в Україні стартує у звичному режимі. Зараз не буде жодної дистанційки. Діти вчитимуться в класах. Однак, якщо регіон переходить до "жовтого", "помаранчевого" чи "червоного" карантинного рівня, то працювати в очному режимі зможуть лише ті заклади, де вакциновані 80% педколективу. Де ще щеплення зробила менша кількість вчителів, навчання буде у змішаному режимі. Дистанційно уроки проводитимуть лише в "червоних" зонах, якщо зазначена кількість вчителів та інших працівників не щепилася - це вимоги МОЗ.

Під час уроків учні зможуть бути без масок не залежно - чи це молодші, чи старші класи. Утім, на перерві, в коридорах, в їдальні, на вході до школи діти від 12 років повинні надягати засоби індивідуального захисту.

Якщо із садочками і школами умови навчання чіткі і фактично для всіх однакові, то заклади вищої освіти вирішують самрстійно, як відбуватиметься навчання. Так, змішаний формат навчання можуть ввести в Києво-Могилянській академії: першому курсу продовжать очні та заочні лекції, а старші курси підуть на дистанційку. У столичноум КПІ із дистанційного навчання почнуть першокурсники, а вже після заселення в гуртожитки, навчання буде у змішаному режимі: практичні заняття проходитимуть в аудиторіях, а лекції - через відеозв'язок.

Наприклад, в Харківському національному університеті Каразіна готуються до очного формату навчання. В оф-лайн перейдуть студенти Львівської політехніки та університету Франка. До слова, ситуація відрізняється залежно від регіону. Фахівці припукають, що що певну ясність студентам адміністрації вишів дадуть впродовж першого тижня.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: який сьогодні день, яке сьогодні свято, Україна