Правила відвідування сауни

Як правильно відвідувати сауну?

Перед сауною необхідно прийняти душ, але без мила, воно змиває жирову плівку, яка захищає нашу шкіру від пересихання. Перед заходом до сауни  ні в якому випадку не мочіть голову, це може викликати її перегріття. Після цього потрібно ретельно витерти тіло. Обов’язково одягніть на голову рушник або спеціальну шапочку – це попередить можливий тепловий удар. Не лягайте відразу на верхню полицю, до температури потрібно звикати поступово. Краще полежати знизу в горизонтальному положенні, розслабивши м’язи. До дого ж, лягти потрібно таким чином, щоб ноги знаходилися трішки вище голови.

Пеший захід повинен тривати не більше 10 хвилин, але якщо у вас через п’ять хвилин потемніло в очах, виходьте – у кожного організму свої особливості. Спочатку краще лежати на найнижчій сходинці, саме лежати, щоб тіло знаходилося в одному температурному режимі. Не розмовляйте, постарайтеся максимально розслабитися. Вставати з полички необхідно спокійно, посидівши перед цим декілька секунд. Після першого заходу прийміть холодний душ або пірніть в басейн (10-25 градусів), після цього непогано прийняти гарячий душ десь з хвилини півтори. Потім відпочинок на 20 хвилин. Можна випити чаю з медом, квасу, мінеральної води, відвару з трав.

Після другого заходу в сауну на 10-15 хвилин (можна з віниками) знову холодний душ, відпочинок і третій заход. Потім настає заслужений відпочинок. До речі, людям, які мають проблеми з надмірної вагою, краще збільшити кількість заходів, але з меншою їх тривалістю.

Стосовно їжі – хочете, щоб скинуті кілограми пішли і не повернулися, не їжте в сауні взагалі. Цикл процедур в сауні займає 2-3 години, можна і потерпіти, але результат буде того вартим.

 

Помилки, яких не варто допускати при відвідуванні сауни:

  1. Сидіти на нижній, найхолоднішій поличці, для того щоб пробути в сауні подовше.
  2. Сидіти на верхній полиці, звісивши ноги вниз, тримаючи голову під стелею.
  3. Після сауни обливатися теплою водою замість холодної.
  4. Не виходити в холодне приміщення або розгулювати там в одязі. Це знижує загартувальний ефект.
  5. Приймати в сауні алкоголь. Кровоносні судини, і без того розширені, можуть розширитися до загрози коллапсу.
  6. Після сауни занурюватися в басейн, не змивши з себе піт. Це негігієнічно.
  7. Плавати між заходами в сауну і після неї. Тиск води може заподіяти шкоду розширеним судинам.
  8. Розчісувати волосся в сауні. Це пошкоджує його.
  9. Розмовляти в сауні. Це місце для повного релаксу, і розмови можуть заважати людям, які прийшли сюди  в пошуках  спокою.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля