Комунальні шахраї: як розпізнати обман?

Існує три найпоширеніші афери у сфері комунальних послуг. До яких хитрощів вдаються комунальні шахраї?

 

Афера № 1 «Квитанція»

У поштову скриньку або в щілину дверей зловмисники підкладають фальшиві квитанції за газ, електрику, водопровід, вказуючи на них власний банківський рахунок. Зазвичай суми невеликі, тому, навіть виявивши обман, потерпілі не звертаються до поліції. Але шахрай, обдуривши велику кількість людей, може отримати істотний прибуток, витратившись тільки на папір і чорний тонер у принтері.

Перевірте квитанцію: в ній обов’язково має бути ваше прізвище та ініціали. Якщо ви щось запідозрили, пройдіться по своїм сусідах і дізнайтеся, чи не прийшла їм така сама квитанція. Дочекайтеся, поки прийдуть всі квитанції за комунальні послуги, і оплачуйте їх одночасно.

Афера № 2 «Перевіряльник»

Комунальні шахраї представляються співробітниками комунальних служб. Часто навіть одягнені в робочу форму, чим викликають довіру. Беруть гроші за поломки, яких немає. При цьому можуть заподіяти шкоду, наприклад, замінити пломби на електролічильнику на фальшиві, що викличе проблеми при справжній перевірці.

Насамперед запитайте у перевіряльника ім’я, прізвище, посаду, а також у нього має бути обов’язково посвідчення працівника. Так ви переконаєтеся, що він дійсно є співробітником організації. По-друге, вимагайте лист перевірки будинку, на ньому обов’язково повинна бути мокра печатка, номер указу і підпис. Тільки після цього Ви можете дозволити працівникові здійснити перевірку. Якщо з вас вимагають гроші, то вам зобов’язані дати чек! Чека немає, тоді повинні дати розрахунковий рахунок, за яким потрібно заплатити. Його зможете перевірити ще раз, зателефонувавши на гарячу лінію. Так ви будете впевнені у тому, що ваші гроші не потраплять в кишеню аферистам.

Афера № 3 «Оголошення»

Найчастіше оголошення попереджають про заміну домофона на надійнішу модель і вимагають терміново внести гроші на нові ключі, інакше мешканці ризикують не потрапити до власного під’їзду.

Передусім зверніть увагу, чи є на оголошенні підпис, номер ліцензії та мокра печатка – це підтвердить легальність фірми. Також знайдіть контактні дані попередньої фірми, яка встановлювала вам домофон, і дізнайтеся, чи проводяться якісь офіційні заміни обладнання. І запам’ятайте: ніколи не скидайте передоплату або взагалі всю суму на розрахунковий рахунок сумнівної фірми. Вимагайте реквізити для оплати, нехай їх вишлють електронною поштою або ж нададуть вам особисто.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше