Банан може цвісти протягом декількох місяців  

Фрукти на ринку дорожчають, тож все більше українців пробують виростити їх власноруч. Зокрема, Олег Білоус, житель Луцька, вирощує банани.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Декілька років тому я придбав на ринку банан карликовий, – розповідає господар, у домівці якого декілька горщиків з бананами, котрі він дарує друзям. – Тоді це була маленька рослинка, яка потребувала догляду. Принісши додому, почав в інтернеті шукати інформацію про її вирощування. Тоді ж дізнався, що батьківщиною цього екзота є Південно-Східна Азія, зокрема Малійський архіпелаг. Банан є однією з культур, які культивують дуже давно. Незважаючи на популярність, цей фрукт довгий час вважався дуже екзотичним, оскільки однією з вимог щодо транспортування його є підтримання постійної температури, яка має бути не вищою від 14 градусів. І лише у другій половині 19 століття, коли вже винайшли холодильні установки і почали активно будувати залізниці, банан з’явився на ринках Європи. Однак і сьогодні є ряд сортів, які у Таїланді, Бразилії та Індії вирощують лише для внутрішніх потреб, адже перевозити їх практично неможливо.

Банан – це не дерево, як думає чимало людей, а багаторічна трав’яниста рослина, «стебло» якої утворюють великі і широкі листки. Горщик із бананом найкраще ставити на добре освітлений підвіконник, або, коли рослина уже досить велика, на підлогу біля вікна. Бажано, щоб вікна виходили на південь чи схід. Якщо ж горщик поставити з орієнтацією на захід або північ, то в такому разі доведеться подумати про додаткове освітлення. Влітку доречно винести горщик на свіже повітря, однак ставити потрібно у затінене місце.

– Банан необхідно саджати у невеличкий горщик, який згодом при пересадці слід буде замінити на більший, – каже господар. – Щодо ґрунту, то найкраще взяти його в лісі або в парку, хоча можна і придбати суміш у магазині. На дні «домівки» повинні буди отвори, а також дренаж, товщина якого має сягати від трьох до десяти сантиметрів, залежно від об’єму горщика. Тоді потрібно дати шар піску і лише опісля – ґрунт. При пересадці бажано знати такий секрет – банан треба саджати глибше, ніж він ріс раніше, що сприятиме утворенню і росту додаткових коренів, а згодом – і кращому урожаю, – каже пан Віталій.

– Слід пам’ятати і те, що банан поливати в жодному разі не можна водою з міського водопроводу, адже вона насичена карбонатами і різноманітними солями, які є шкідливими для рослини. Взимку полив значно рідший. Також ця рослина дуже любить отримувати різноманітні смаколики у вигляді деревного попелу, перегною, сидеральних і спеціальних добрив, які слід почергово вносити один раз на місяць в холодну пору року і тричі на місяць – влітку.

Банан неймовірно красиво цвіте. І зазвичай розпочинає плодоносити тоді, коли на ньому виростають 14 – 16 листочків. Причому, період цвітіння триває досить довго, а згодом суцвіття перетворюється на гроно бананів. І дуже часто можна спостерігати, як на одній рослині одні бананчики ще зелені, а інші вже дозріли. В холодну пору року банан потребує спокою, а краї нижніх листочків жовтіють, старі листочки засихають, тому їх слід обрізати. У цей час коренева система рослини зміцнюється. І, як тільки за вікном почне пригрівати сонечко, у банана почнуть з’являтися нові листочки, а згодом і новий урожай.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, луцьк, Волинь, ціни, ринки