Картини із глини майстриня дарує хорошим людям

Нині неймовірні картини, створені Олесею Васелович, жителькою міста Сторожинець, що на Чернівеччині, відомі далеко за межами Батьківщини. І дійсно – на її картинах «розквітають» ромашки та соняхи, на гіллі – чудові жар-птиці. І все це з глини.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Річ у тім, що глина є екологічно чистим матеріалом, який нам дарує сама природа, – розповідає майстриня. – Він наповнений енергією сонця і є живим, пластичним. Беручи шматок глини, я уявляю, що з неї можна зробити. Робота з глиною – це справжнє мистецтво. Мій чоловік – знаний народний майстер, створює чудові мініатюрні теракотові композиції. Я люблю дивитися, як він працює, і одного дня й сама захотіла створити щось.

Взявши шматок глини, жінка почала творити, і все більше захоплюватися цим природним матеріалом. Перша її картина була створена в стилі теракоти. Це нефарбована випалена глина, яка має різні відтінки.

– Поблизу нашої домівки протікає річка Серет, – каже пані Олеся. – На її берегах багато глини. Нам з чоловіком достатньо одного дотику, аби визначити, чи підійде ця глина для роботи. До речі, для роботи найкраще, коли глина трішки перемерзне. Опісля замочуємо її у воді, добряче переминаємо, і лише опісля з нею можна працювати.

Жінка розповідає, що з дитинства любить малювати. Тож під час навчання в Чернівецькому національному університеті за спеціальністю «учитель початкової школи» обрала кваліфікацію «образотворче мистецтво». Нині працює керівником гуртка художньої кераміки в Центрі дитячо-юнацької творчості.

– Робота з глиною дарує неймовірну насолоду, – каже майстриня. – Спершу я роблю замальовки, продумую усі деталі майбутньої картини. Тоді ліплю ці деталі з глини і випалюю їх у спеціальній муфельній печі, де температура сягає тисячі градусів. Залежно від того, який колір хочу отримати, випалюю від години до двох. Випалена глина має чудові природні тони, тому потреба щось фарбувати відпадає сама собою. Тоді на дерев’яні рамки я натягую мішковину і розкладаю деталі майбутньої картини.

Опісля приклеюю їх клеєм ПВА. Сюжети майбутніх картин шукаю в природі. Я дуже люблю квіти. Приміром, соняхи нагадують маленькі сонечка. Ромашки символізують ніжність і чистоту. Тому у мене багато квіткових композицій. Зазвичай на створення однієї картини у мене йде щонайменше місяць. Картини дарую друзям та хорошим людям, також виготовляю на замовлення.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: чернівці, картини, мистецтво