Як навчити дитину виконувати домашні обов’язки

18 Січня 2021

Аби ваша дитина активно долучалася до виконання домашніх обов’язків, потрібно її зацікавити.

Давати завдання можна навіть в два роки, але давайте підсильні для її віку завдання.

Наголошуємо, хвалити потрібно відразу, а не через певний час, адже дитина має відчути свою значущість.

Наприклад, у віці від 2 до 4 років дайте завдання посортувати посуд, повитирати вимиті ложки тощо. Проте робота має бути командною, бо дитина дивитиметься на вас і вчитиметься.  Під час роботи варто хвалити свою дитину.

У передшкільному віці дайте завдання поскладати іграшки, дістати покупки з пакетів, витерти пилюку абощо. Звісно, в шкільному віці збільшуйте навантаження: скажіть поприбирати в своїй кімнаті, полити квіти.

Коли діти виконують роботу дорослих, відчувають свою компетентність і потрібність, тому це викликатиме у них задоволення. Тоді вони хотітимуть виконувати більше завдань.

В сім’ї, в якій батьки виконують всю роботу, діти не мають потреби щось робити. Дитина не розуміє, що вона це повинна виконувати сама. І вона в цьому не винна. Їй цього не показали.

Важливо знати, що насамперед дитину треба навчити збирати іграшки, складати свої речі, відносити їх в прання. До речі, іграшки треба вчити збирати, як тільки дитина починає усвідомлено гратися. Важливо, аби вони лежали в одному місці. Спочатку батькам потрібно збирати іграшки разом із дитиною, а поступово передавати ініціативу в руки малечі.

Певні домашні справи рекомендують почати виконувати у віці рік й три місяці. Важливо не критикувати, а навпаки хвалити.

Зверніть увагу, категорично не можна карати прибиранням! Адже тоді дитина асоціюватиме прибирання з покаранням.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, допомога, батьки, виховання