Як на Волині готували чорний борщ

28 Грудня 2020

Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам про волинську кухню. Нижче мова піде про таку страву, як чорний борщ. Якщо ви чули про неї і знаєте про особливості приготування у вашому населеному пункті, то долучайтесь до обговорення в коментарях.

Недавно в мережі фейсбук, на сторінці Громадської організації «Центр дослідження і відродження Волині» розпочався своєрідний флешмоб із пошуку волинських рецептів чорного борща на Волині.

Організатори так написали про цю давню волинську страву: «Певно, чули про ЧОРНИЙ БОРЩ? А як ви гадаєте, це пісний борщ на Святвечір із квашеної капусти і білих грибів чи з в’яленими грушами і квашеним бурячком??? А може, з копченими сливами на качиному бульйоні чи зі свіжої капусти із свининою??? Виявляється, всі з перелічених варіантів вище і називаються «чорним борщем». Тільки в кожному краї – він різний. Ох, ці старовинні страви!!! В яку хату не заглянь – всюди здивують!!!».

Приємно, що читачі активно відгукнулись і почали ділитись в коментарях своїми рецептами страви волинських страв. Ми зібрали найцікавіші і ділимось ними із вами.

Людмила Держанович: «Моя бабуся робила «гопники»: варену товчену картоплю мішала з сирою натертою, додавала сіль, перець, яйце часом і з тіста формувала пиріжки на зразок зразів, начиняючи солоним сиром (колись солили сир на зиму). Спочатку сформовані гопники або варили у воді, як вареники, а потім смажили на маслі на сковорідці, або (це смачніше) пекли на бляшці в печі. Це дуже смачно. З такого ж тіста варили у воді кльоцки, приправляли шкварками. А з крові, коли свіжина, печуть млинці. Теж смачно. Багато хороших рецептів є».

Тетяна Олімпіюк: «Коли я писала курсову роботу по стравах поліського краю, то у с. Сошично Камінь-Каширського району, чорним борщем називали страву приготовану з салом щойно зарізаної свині. Сало мало бути з того місця, де був здійснений удар ножем. Для досягнення результату інколи додавали ще і трохи крові».

Оля Шеремет: «Чорним борщем у нас називали юшку на свіжину. Вариться із свіжої крові, грудинки, картоплі. В деяких селах добавляли квашений столовий буряк».

Катерина Соботюк: «Моя мати з бабусею варили в печі "бабку." Рецепт простий. Береться картопля, треться на терку дуже мілку, виливається у чугунок, додається туди три свіжих яйця, сіль, молоко, домашнє масло, ретельно перемішується і ставлять у піч на жаринки, (коли погоріли дрова), накрити кришкою. Одночасно в другий чугунок наливається свіже молоко і ставиться у піч на жаринки. Молоко томиться в печі і робиться топленим з великою жирною плівкою зверху, яку дуже любила, бо смачна. Тобто чугунок не накривається кришкою. Коли піч  тепла, рогачем виймають два чугунка. В чисту тарілку кладуть порізані кубиками гарячу бабку і заливають гарячим парним молоком. Нічого смачнішого, ніж ця бабка я не їла. Забути цей смак не можливо. А запах бабки і парного молока! Завжди просила добавки».

Валентина Куран: «З дитинства пам'ятаю, як приходили до бабусі Уляни в гості, то їли мандрики (з солоного сиру зроблені і висушені на печі) у вигляді пиріжка маленького... або бабуся Марія завжди готувала кутю в печі (молочна перлова каша з бобом(квасолею тичковою). Це все рецепти з Камінь-Каширщини, звідки я родом».

Галина Круцюк: «У нас на Поліссі, де традиційно ростуть білі та інші гриби, їх сушать у печі на соломі цілими. З них варять суп, попередньо замочивши у воді на кілька годин. НІЧОГО У СВІТІ НЕМАЄ СМАЧНІШОГО за той суп! Але, хто ніколи його не їв, може злякатися. Юшка ЧОРНА! Ще одну страву у нас готували смачну - сушений сир. Відтоплювали в печі збиране кисле молоко, відкидали у сирний мішок. І, як тільки стече, солили, та клали під гніт. А потім - на полотні сушили на гарячій грубі, чи печі. Це була заготовка у далеку дорогу. Такий сир був твердий, але неймовірно смачний і зберігався довго».

Окрім того на сторінці організації також збирають рецепти приготування таких волинських наїдків, як: хамула, токмачі, волок, драглі  (як м’ясна страва), холодець (як солодке желе), лазанки, крученики, крижалки, підкалатка, клекуцьоха, нúґлі, харамáґа, угоричі, татарка, підпалок, комп, каленик, голубці з картоплею, пироги з бобом, огірочник, волок…

Бабуся біля печі

В печі готується обід

Родина за столом, Ковельщина, поч. ХХ ст.

Джерело фото: www.facebook.com/volyncentre

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, їжа, історія