Замироточила ікона Богородиці, яку благословили на Афоні

Цими днями в невеликій каплиці в місті Монастириська, що на Тернопільщині, знову почала мироточити ікона Богородиці «Всецариця».

 Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Річ у тім, що це диво в нашій капличці відбувається вже вдруге, – розповідає протоієрей Ростислав Смірнов. – Факт мироточіння вперше було зафіксоване 8 червня 2018 року. Того дня біля цієї ікони молився священник Степан Барновський з міста Заліщики. І раптом він відчув аромат, який линув від образа. І побачив, як з його правої сторони почало стікати миро.

Отець Степан тоді ж відслужив молебень і помазав цим миром присутніх вірян. А через якийсь час виявилося, що в нього дивним чином пропало онкозахворювання.

Звістка про чудо Боже та дивовижне зцілення полинула далеко за межі області. Відтак до каплички почали приїжджати люди з усіх куточків України. А згодом – і з інших країн. Люди молилися перед іконою, просили в Матері Божої допомоги в різних справах та зцілення від різноманітних захворювань.

 – А 19 жовтня цього року на іконі знову з’явилося миро, – каже священник. – Воно густе, має жовтий колір і дуже подібне до меду. А ще – ванільний аромат. Хочу наголосити, що місце, де побудована ця каплиця, має давню історію, і ще наші предки, починаючи з ХІV століття, називали його благодатним. Адже в давнину тут було місто Городнє. З часом воно занепало, і лишився тільки чоловічий монастир, біля якого було джерело, з якого брали воду монахи. Проте згодом і монастир зруйнували вороги.

Однак з часом в цій місцині знову виросло поселення, і люди брали воду з джерела. На початку ХІХ століття сталося велике диво: в ніч на Богоявлення вода в джерелі перетворилася на вино. Чомусь думаю, що це лише легенда, однак воду з джерела завжди вважали цілющою. Відтак коли я став священником, то ми з вірянами порадились – і вирішили встановити біля джерела фігуру Богородиці і хрест.

 Віряни почали приходити до цього місця, а отець Ростислав часто служив тут молебні. Це джерело та встановлену фігуру Богородиці священнослужитель присвятив іконі «Всецариця».

 – Це одна з найбільш відомих ікон Божої Матері, – каже отець. – Її написали ще в XVII столітті. Оригінал образа розташований на святій горі Афон, у Ватопедському монастирі. Богородиця, яка зображена на цій іконі, сидить на троні і на лівій руці тримає Богонемовля. А позаду неї зображені ангели. Тому копію цього образа і взяв з собою в паломницьку поїздку на гору Афон. У Ватопедському монастирі цю ікону благословив архімандрит Дохіарського монастиря Григорій Зуміс.

Повернувшись в Україну, отець Ростислав поставив її у каплиці. Відтоді до нього часто почали приходити віряни, які розповідали, як позбулися різноманітних захворювань після того, як попили води з джерела, щиро помолилися біля ікони і попросили у Матінки Божої допомоги. Отець Ростислав каже, що Господь-Чудотворець та Пречиста Діва Марія можуть допомогти в найскладніших, навіть безнадійних ситуаціях. Головне – щиро молитися і просити їх про це. І по вірі нашій нам дасться.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: тернопіль, релігія