Восени коронавірус ховається за новими симптомами

Уже зовсім скоро українців «коситиме» не лише Covid-19, а й сезонна епідемія грипу.

Лікарі-інфекціоністи в один голос заявляють: коронавірус невпинно мутує. У зв’язку з тим він кожного місяця уражає людський організм по-різному. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

 Додався нежить, а температура тіла піднімається не завжди

У травні підозру на Covid-19 пацієнтам озвучували після скарг на слабкість, біль у горлі та через день-другий – підвищену температуру, що розвивалися в запалення легенів.

Наприкінці літа – у вересні в ковідних хворих могла й не підніматися температура тіла, проте часто виникав нежить. Окрім того, сухий кашель у частини хворих тривав лише перші декілька днів, потім він переходив у продуктивний кашель, втім додавалася задуха.

Нині ж часто так стається, що у недужих спостерігаються всі ознаки ГРВІ, втім, коли людина здає тест, той виявляється позитивним: коронавірус.

У дітей симптоми Covid-19 схожі, як у дорослих: кашель, нежить, дискомфорт у горлі, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У маленьких пацієнтів коронавірусна інфекція, як правило, протікає в легшій, ніж у дорослих, формі. Хоча й бувають випадки появи задишки. Проте іноді хвороба уражає судини (виникає так званий синдром Кавасакі, внаслідок якого відбувається некротизуюче запалення судин). У таких випадках, на жаль, у світі фіксуються й летальні випадки.

 Клітину зазвичай атакує один із вірусів, а не два одночасно

До і так невтішної ситуації зі стрімким поширенням в Україні коронавірусу додається ще одна проблема: ми на порозі епідемії грипу.

Цього сезону нас атакуватимуть два види грипу: А та В, три штами яких будуть новими для українців.

Відтак усе частіше лікарі чують запитання: чи є ризик того, що наш організм буде уражений одночасно двома вірусами: ковідним та сезонним.

За словами імунолога Алли Миронюк, зазвичай в одну клітину потрапляє лише один із вірусів, іншого організм «не впускає», оскільки тут же починає виробляти захисний білок інтерферон.

Утім в науковій літературі описані поодинокі випадки, коли людину атакували відразу два види вірусів. Тож чого нам чекати в новому епідсезоні – прогнозувати не береться ніхто.

 У який спосіб послабити небезпеку інфікування

А от про що лікарі заявляють із точністю, так це про необхідність зробити щеплення від грипу. Вакцинація не дає стовідсоткової гарантії, що люди не захворіють на грип, але вона точно вбереже від ускладнень та спровокованих ними летальних наслідків.

Це стосується й дітей. Статистика свідчить, що вакцинація на 65% знижує смертність від грипу здорових дітей і на 50% – дітей із супутніми захворюваннями.

Окрім того, вакцинована людина навіть у випадку ураження грипом проводить у лікарні в середньому на чотири дні менше, ніж пацієнт, який проігнорував щеплення.

Щоправда, вводити вакцину від грипу найкраще зараз – коли ще немає епідемії. Через два-три тижні після щеплення організм виробить імунітет до вірусів грипу. Тож боятися залишається тільки коронавірусу.

Особливо рекомендують вакцинуватися від грипу людям із так званої групи ризику. А це вагітні, діти до п’яти років та люди віком 65+. Надто небезпечним є грип також для тих, хто потерпає від цукрового діабету і хвороб легенів, має надмірну вагу та серцево-судинні недуги. Ну, і звісно, максимальний ризик заразитися грипом у тих, хто щодня контактує з великою кількістю людей, у тому числі – хворих, тобто в медиків, продавців та касирів, педагогів, водіїв громадського транспорту.

 Учені з’ясували, який вітамін знижує ризик зараження Covid-19

Ну, і насамкінець – цікаві наукові дослідження.

Від початку коронавірусної епідемії вчені зіставляли результати досліджень стану здоров’я тих пацієнтів, які заразилися на Covid-19. На одному з таких етапів вони провели аналіз крові більш як 200 пацієнтів і побачили: в багатьох із них був надто низький рівень вітаміну D.

Натомість у тих ковідних пацієнтів, у яких вітаміну D було достатньо, наполовину зменшувався ризик появи серйозних ускладнень та летальних наслідків від коронавірусу.

Це означає, що регулярні прогулянки в сонячну днину не лише подарують хороший настрій – вони поповнять ваш організм вітаміном D. А якщо ці прогулянки відбуватимуться зі збереженням соціальної дистанції, то небезпека підхопити грип чи коронавірус стане мінімальною.

Так що радійте життю – і будьте здорові!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус, Надзвичайні події