Нові симптоми коронавірусу в дітей: що варто знати батькам

24 Вересня 2020

Під час пандемії вберегти свою дитину від коронавірусної інфекції для батьків завдання вельми складне, особливо якщо їхнє чадо відвідує дитячий садок або школу. Тут неминучі контакти з іншими дітьми, а отже від інфікування коронавірусом ніхто не застрахований.

Які перші симптоми захворювання, і що робити, якщо ви запідозрили у своєї дитини COVID-19, ТСН розповіла дитяча інфекціоністка з Кривого Рогу, лікарка вищої категорії Світлана Куніцина.

Як каже Світлана Куніцина, в період епідемії будь-які прояви якогось респіраторного захворювання потенційно повинні розглядатися, як можлива коронавірусна інфекція. Якщо у людини невелика або висока температура, є кашель або нежить, то не можна виключати, що це може бути COVID-19. Тому що форми цього захворювання бувають абсолютно різні, від безсимптомних до середньої тяжкості і тяжких.

«Не скажу відсоток, але є такі публікації, де йдеться, що до 80% випадків інфікування коронавірусом – це стерті, безсимптомні або легкі форми, і близько 20% – протікають в середньо важкій і важкій формах. Якщо є якісь симптоми типу ГРЗ, вони на тлі епідемії звичайно ж повинні розцінюватися як потенційно можлива коронавірусна інфекція. Це – одне. Друге, ми розуміємо, що наявність пандемії не виключає можливість захворювання іншими респіраторними інфекціями вірусними або бактеріальними. У когось є симптоми, характерні не тільки, але в основному для цього захворювання – гавкаючий кашель. Для коронавірусу дуже специфічний симптом це – втрата нюху. Насправді, ні за жодних інших респіраторних захворювань цей симптом особливо не спостерігається. Це – специфічний симптом», – розповідає лікарка.

Інфекціоністка каже, що для будь-якого респіраторного захворювання характерні симптоми: підвищення температури, біль у горлі, кашель, нежить.

«Одразу говорили, що нежитю під час коронавірусу немає, а зараз ми бачимо, що це один з основних симптомів. Наявність нежитю не виключає можливості наявності коронавирусної інфекції. Кашель – він може бути, а може і не бути. Температура теж може бути різною від нормальної до гіпервисокої. Також присутня слабкість стомлюваність, сонливість. Навіть починається хвороба з того, що людина відчуває незрозумілу невмотивовану іншими причинами слабкість», – говорить Світлана Куніцина.

За словами дитячої інфекціоністки, у дітей практично ті ж симптоми, що і у дорослих.

«У дітей хвороба перебігає з підвищеною температурою у трьох чвертях випадків, які зареєстровані, кашель присутній також у 60% хворих. Але у дітей, на відміну від дорослих, є відмінні симптоми – це блювота і понос. Акцент на тому, що все-таки діти хворіють легше, і ті важкі прояви у вигляді погіршення дихання, відчуття нестачі повітря, висока лихоманка – такі симптоми у них більш рідкісні. Коронавірус у дітей проходить найчастіше як середньої тяжкості ГРЗ», – розповідає дитяча інфекціоністка.

Якщо ж батьки запідозрили у дитини коронавірус, медики радять не займатися самолікуванням, а звернутися за консультацією до фахівця.

«Як я вже говорила, під час пандемії наявність всіх інших респіраторних хвороб не виключається. У дитини підвищується температура і з’являється кашель. Природно, батьки звертаються до лікаря. Я хочу сказати що дітям, поки вони ходять до школи або садка і не мають контакт з підтвердженим випадком коронавірусу, навряд чи лікарі порекомендують пройти обстеження на коронавірусну інфекцію.

У моєї знайомої дитина пішла в дитячий садок і у неї з’явився всього-на-всього нежить, але на той момент стало відомо, що в дитячому садку виявили випадки коронавірусної інфекції, і обстеження у нього підтвердило коронавірус. Якби в цьому дитячому садку у когось з працівників не було підтвердженого COVID-19, то навряд чи б цю дитину хтось обстежив.

Я як інфекціоніст, якби наші фінансові можливості дозволяли, рекомендувала б обстежити на COVI −19 методом ПЛР кожен випадок респіраторного захворювання. Це – дороге задоволення, і звичайно ж, в нашій країні це неможливо, а за гроші не кожен дозволить собі навіть один раз за епідемію зробити такий аналіз. Що робити, однозначно – звертатися до лікаря, показати дитину, і вже нехай лікар ухвалює рішення, обстежити її чи ні», – говорить інфекціоністка.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, коронавірус