Шкільна їдальня зі здорової дитини зробила каліку

Це був звичайний день звичайної української школи. На одній із перерв дітлахи ринули до їдальні. Серед них була й першокласниця Аїша Суліман.

Про це пише газета "Твій вибір".

«Того дня в мене був день народження. Аїша зі старшою сестричкою просили пропустити школу, щоб ми разом посвяткували. Але я не могла пропустити роботу. Тому відвезла доньок до школи. І ми домовилися, що ввечері організуємо святкові посиденьки», – потім розповідала мама Аїши Марина Суліман.

Одне слово, жінка відвела дівчат на навчання, а вже за якихось декілька годин сталося страшне! Аїша на перерві з іншими дітками побігла до їдальні. Хотіла взяти булочку з металевого столу, який був оснащений системою підігріву.

Втім, торкнувшись металевої поверхні, дівчинка стала кричати. Учні, які теж стояли в черзі, злякалися, відбігли від неї. Буфетниця наказала всім не наближатися, аби нікого більше не вдарило струмом. А першокласниця трималася за металеву поверхню, кричала, і все це жахіття тривало хвилин десять. Воно закінчилося, коли дівчинка втратила свідомість.

Мозок дитини зазнав дуже серйозних травм

Медсестра Київської школи № 69, де стався інцидент, намагалася рятувати дитину, яка лежала в їдальні непритомна. Втім отямити Аїшу не вдалося навіть лікарям «швидкої». Вони зазначили, що внаслідок зупинки серця дитина пережила клінічну смерть.

Після цього класна керівничка зателефонувала мамі дитини і сказала: «Вашій доньці стало зле. Приїжджайте, забирайте».

«Коли я примчала до школи, то побачила, що моя дитина лежить на столі і не дихає. Її очі розплющені. Судинки в очах полопали. І в такому стані Аїша перебуває вже 23 хвилини», – розповідала потім мама дитини.

На щастя, лікарі таки зуміли запустити серце першокласниці. Коли її несли до машини «швидкої», одна зі старшокласниць підбігла до Марини і тремтячим голосом сказала: все бачила і хоче розповісти правду.

Однак школярці не дозволили цього зробити: її під руку взяли і силою повели подалі від «швидкої» працівники районного управління освіти.

Після того Аїшу повезли до реанімації. Перші три доби дитина перебувала в глибокій комі. Потім стан дівчинки вдалося стабілізувати. Через 16 днів її перевели у відділення неврології.

На початках мама сподівалася: українські лікарі зможуть повернути Аїшу до повноцінного життя. Втім час минав, а дитина все одно лишалася у так званому вегетативному стані: вона не розмовляла, не ходила, майже не реагувала на сторонні подразники (звук, світло, доторки).

«У пацієнтки збереглися рефлекси. Але мозок зазнав дуже серйозних травм», – пояснили тоді лікарі.

А через секунд тридцять почув несамовитий крик

Відразу після інциденту почалося розслідування причин, які могли спровокувати зупинку серця в першокласниці. Попри необхідність збереження всіх доказів, уже наступного дня у школі розпочався ремонт. Причому – саме в їдальні!

Вслід за екстреним ремонтом відбулися у школі кадрові рокіровки. Звільнилися з посад директорка школи і медсестра, яка надавала Аїші першу невідкладну допомогу.

Рідні дівчинки запідозрили: вся проблема – у несправній електропроводці, через що їхню дитину вдарило струмом. Такі ж підозри озвучили батьки тих школярів, які стали свідками надзвичайного випадку.

Один із учнів навчального закладу розповів: він перебував у тій злощасній їдальні буквально за метр від Аїши, він так само хотів узяти булочку зі столу з підігрівом, щойно торкнувся металевої поверхні, як відчув дію струму й тут же відсмикнув руку, а через секунд тридцять почув несамовитий крик дівчинки, яка стояла за метр, – вона теж потягнулася за булочкою, але відсмикнути руки чомусь не змогла.

Натомість дирекція школи заявила: це неможливо. А критичний стан дитини пояснили вадами серця. Хоча під час двох медоглядів лікарі не діагностували в Аїши ніяких патологій.

Іноді донька плаче і вимовляє щось схоже на «мама»

Після того трагічного випадку, що стався на початку квітня 2018-го, минуло два з половиною роки. У квітні 2020-го прокуратура повідомила про підозру заступнику директора школи, який не перевірив електроізоляції.

Нещодавно батьки нарешті отримали висновки судмедекспертів, які підтвердили: каліцтво дитини – це наслідок її ураження струмом, а підтвердженням цього слугують дві чорні цятки на долонях дитини – це так звані електромітки, які лишилися після ураження струмом.

«Я привела до школи здорову дитину, а забрала – в комі. Тепер моя дитина лише зрідка вимовляє звук, схожий на «мама», – розповіла Марина Суліман. – Іноді Аїша плаче. І тільки в такі миті я відчуваю, що донька зі мною. Проте здебільшого вона просто ні на що не реагує…»

Піддавши розголосу цю трагічну історію, Марина сподівається, що після інциденту всі їдальні України перевірять своє обладнання і подібна біда більше не повториться.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, діти, школа