Із 25 тисяч пляшок звів огорожу, комору та підмурівки для квітів

Обійстя Василя Садов’яка, жителя села Незвисько, що в Городенківському районі Івано-Франківської області, привертає до себе погляд здалеку.

А все тому, що багато що тут зроблено саме зі скляних пляшок: комора, піддашшя, підмурівки до квітників тощо. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Свого часу в нас була кам’яна огорожа, – розповідає 85-річний майстер. – Ми ж живемо в місцевості, багатій на камінь, тому кожен намагався викласти якомога кращий паркан. Однак із часом кам’яна загорожа посіріла, змаліла, бо ж з роками камінь викришується. Тож потрібно було звести новий паркан.

Я над цим вже й не раз задумувався. А якось по телевізору розповідали, що будувати можна не лише з цегли, але й навіть з пляшок. І в мене з’явилася ідея звести огорожу саме з них. Розповів рідним, і ми почали збирати будматеріал. Зокрема, мій брат робив весілля для своїх п’ятьох дітей, тож в нього після стількох гулянок було вдома декілька сотень пляшок з-під шампанського.

З них я звів частину огорожі і підмурівки для клумб. І так мені ця справа припала до вподоби, що захотів обгородити таким парканом все обійстя.

Однак одного бажання було мало – потрібен був і «будматеріал». А ось його якраз і не було. Тому просив знайомих приносити йому склотару, а ще збирав пляшки на вулицях, біля магазинів, на берегах річки та потічків. Опісля – сортував за розміром і взявся готувати розчин із цементу, піску, каміння. А тоді мурувати. Робив так, аби з зовнішнього боку паркану було видно усі денця пляшок.

Причому в деякі майстер запхнув фольгу від шоколаду і цукерок – завдяки цьому  в сонячну погоду огорожа наче сяє зсередини. А ось внутрішню сторону паркану майстер покрив цементним розчином так, що пляшок навіть не видно. Чоловік каже, що зробив це спеціально, – загерметизовані шийки пляшок вберігає і його самого, і сусідів від «музики», яка була б при будь-якому пориві вітру.

Довжина муру сягає понад 150 метрів, а його ширина становить пів метра. Висота – півтора. Для того, аби його звести, майстру знадобилися 25 тисяч пляшок.

 – Нині частенько звертаються люди, які хочуть спорудити такі ж паркани, підмурівки або й приміщення з пляшок, – каже майстер. – Тож залюбки ділюся знаннями і власним досвідом. Адже такі огорожі дуже економні, а ще – екологічно вигідні, бо у нас пляшки зазвичай викидають, а вони ж можуть слугувати і ось таким будматеріалом.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: івано-франківськ