Лікарні в Рівному на столітніх фото

25 Травня 2020

В інтернеті вдалось розшукати цікаві та раніше невідомі світлини. Про фото відомо, що вони зроблені в роки Першої світової війни. На перших трьох фотографіях навіть вказаний 1914 рік.

Тематика світлин медична і можна сказати досить актуальна для нашого часу. На фото можемо розгледіти умови в яких знаходився Військовий польовий запасний госпіталь в роки Першої світової війни.

Також на фото бачимо напис Рівненська жіноча гімназія, тобто саме там знаходився цей військовий шпиталь російської армії.

Відомо, що в 1914 році в Рівному розмістили польовий запасний шпиталь у рівненському реальному училищі (нинішній будинок краєзнавчого музею), у родовому палаці Любомирських та в нещодавно реконструйованому під жіночу гімназію колишньому мобілізаційному пункті на Думській.

Можливо, на останніх трьох фото інтер’єр втраченого палацу Любомирських у Рівному. На жаль, ці три фото не підписані, проте усі світлини із папки, яка відноситься до Рівного.

Медики за часів Першої світової війни постійно стикалися з новими викликами і пропонували нові рішення. Саме в ті часи з’явились такі медичні інновації, як переливання крові, кисневі маски. Також саме в Першу світову війну було започатковано класти людину на ноші і переносити в інше місце, щоб їй могли надати кваліфіковану допомогу. Але цього не існувало до 1914 року.

Польовий шпиталь і Рівненському училищі, 1914 р.

Поранені в шпиталі, Рівне, 1914 р.

Поранені в шпиталі, Рівне, 1914 р.

Лікарі, Рівне, невідоме місце, 1914 р.

Лікарі, Рівне, невідоме місце, 1914 р.

Поранені та лікарі, Рівне, невідоме місце, 1914 р.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Фото, історія, рівне