Фото втраченого Поморянського замку

16 Травня 2020

Сьогодні хочемо запропонувати нашим читачам здійснити віртуальну подорож до одного із замків Львівщини. Мова йде про Поморянський замок. На фото 1920-х років він виглядає дуже охайно та доглянуто, сьогодні стан справ набагато гірший.         

Відомо, що замок розташований в селищі під назвою Поморяни. Населений пункт входить до складу Золочівського району Львівської області.         

Визначено, що Поморянський замок є пам'яткою архітектури державного значення. Ім’я архітектора невідоме, проте одним із можливих є Шарль Бенуа.         

Перша писемна згадка про існування замку в Поморянах датується істориками 1497 роком. Поморянський замок був улюбленим місцем перебування короля Яна Собєського, який затратив на його відбудову 25000 злотих.         

В 1876 році замок перейшов у власність Романа Потоцького, чий син Єжи опікувався замком до 1939 року, навіть відремонтувавши його після руйнацій Першої світової війни. Після багатьох перебудов і довгого періоду занепаду він втратив свій первісний вигляд і перебуває в аварійному стані. Збереглися два двоповерхові крила, східне із круглою вежею та південне з галереєю.         

На жаль, 12 квітня 2018 року завалилася стіна східного крила Поморянського замку. Сумно, що така архітектурна споруда не отримує належного догляду та фінансування, адже вона могла б стати справжньою родзинкою в регіоні.

Джерело фото: https://polona.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Фото, історія, Україна, львів