Оформлення б/в автомобіля

Ситуація купівлі автомобіля у когось з рук вимагає знань про особливості цієї процедури, тому варто знати, що і за чим потрібно робити, а що – ні.

 

1. Для початку продавець знімає своє авто з обліку. Власник транспортного засобу пише заяву з цього приводу. У МРЕВ йому «позначають» техпаспорт: якщо він старого зразка (паперовий і заламінований), то документ розрізають і ставлять позначку про зняття з обліку, якщо нового зразка (пластиковий), то відрізають куточок і видають на руки облікову карту.

Важливо! Потрібно отримати транзитні номери (на них можна їздити до 2 місяців).

 

2. Наступним етапом стане оформлення угоди купівлі-продажу. Тут існує три варіанти законного продажу машини. Найперше, через комісійний магазин або брокера (потрібно заплатити за послуги з оформлення довідки-рахунку близько 1 тисячі гривень). Важливою є одна деталь: якщо ви не є власником автомобіля, а дієте від його імені за дорученням, то довідку-рахунок виписати на себе не вдасться (не можна продати машину самому собі) – виписують дані родича. Потім, щоб він оформив автомобіль на вас, потрібно або привезти його, або отримати довіреність на право діяти від його імені. Саме тому при покупці авто за генеральною довіреністю найкраще вписувати у неї відразу два імені: своє і родича. Крім того, в ДАІ можуть вимагати показати нотаріально завірену копію довіреності, тому її також краще зробити при отриманні генерального доручення, щоб потім не шукати нотаріуса біля МРЕВ.

У нотаріуса можна укласти договір купівлі-продажу (така послуга коштує тисячу гривень). Тут маєте бути готовими, що нотаріус вимагає письмову згоду другої особи (якщо продавець перебуває у шлюбі) і оригінал Свідоцтва про реєстрацію шлюбу.

 

3. У МРЕВ протягом 10 днів після покупки авто слід поставити його на облік. Для цього потрібно написати заяву, подати у віконце для реєстрації договорів купівлі-продажу (або довідку рахунок), паспорт, ідентифікаційний код і транзитні номери разом з квитанціями про оплату послуг МРЕВ (до 700 гривень). Коли це зроблено, співробітник МРЕВ оглядає авто, а також перевіряє його в базах даних – якщо воно не в угоні або не в розшуку (або під арештом), новому власникові видають техпаспорт на його ім’я.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Авто