86-річний волинянин створив пристрій, на якому «можна заробляти мільйони»

Віктору Карплюку з Нововолинська – 86 літ. Понад два десятиліття активний пенсіонер намагається донести у владні кабінети свою раціоналізаторську ідею.

Віктор Гаврилович має власні підтверджені розрахунки, що Україна може виробляти дешеву електроенергію, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Дамби на річках – це бомби сповільненої дії

Наш земляк почав працювати над втіленням авторської ідеї на початку 1990 років. Тоді в державі щодня вимикали електропостачання на кілька годин. Дипломований електромеханік підійшов до справи професійно.

– Я давно помічав, яку потужну течію має річка Західний Буг, – 7 метрів за секунду. За цей час ідуть 15 – 20 кубометрів води! Такі показники дозволяють ставити місцеві електростанції, – переконаний Віктор Карплюк. – У Володимирі-Волинському (прикордонне місто на Волині, – авт.) протікає річка Луга. Якщо збудувати на цих річках по п’ять гідроелектростанцій без дамб, які працювали б за рахунок течій, це дало б можливість опалювати електрикою всі котельні міст Нововолинська та Володимира, принаймні для населення.

Щоб забезпечити потреби промисловості, уточнює раціоналізатор, електростанцій треба більше. Схема досить проста: потрібно встановити на річках турбіни і зробити перед кожною з них невеликий двометровий перепад води. Чоловік навіть виготовив проєкт такої гідроелектростанції, яка здатна виробляти 1,5 – 2 тисячі кіловатів електроенергії за годину.

– Я зібрав іще чотирьох однодумців, ми зробили розрахунки, все описали. Я виготовив турбіну й повіз випробовувати її на кафедру гідравліки Рівненського водного інституту (нині університет). Науковці дійшли висновку, що похибка в моїх розрахунках становила лише 0,5 відсотка. То, якщо ті вчені прочитають цей матеріал, хочу, щоб вони відгукнулися й підтвердили ці цифри, – каже Віктор Гаврилович. – Із цим висновком і проєктом я поїхав у Міністерство енергетики в Київ. А там мені сказали: «От будете мати у власності землю, тоді й будуватимете свої гідроелектростанції».

Раціоналізатор виступає категорично проти будівництва дамб на великих річках. Каже, у 1937 році, коли Японія напала на Китай, в китайців не було такої зброї, як у противника. То Мао Цзедун наказав підірвати дамби, щоб змити японські війська. У воді загинули і китайці, і японці. А на великих річках України є чимало дамб. Якщо трапиться лихо, в коридорі річки можуть загинути багато людей. Тому колись-таки з цим потрібно покінчити, переконаний Віктор Карплюк. На заміну він пропонує будувати вздовж річок гідроелектростанції.

Свої ідеї волинянин готовий запропонувати Європі

Дідусь дістає ватман і демонструє детальний план свого задуму. Якщо ширина річки 200 – 700 метрів, то на відстані 50 – 100 метрів можна виробляти до 15 тисяч кіловатів електроенергії на одній станції. Такі вітрила можна ставити з обох боків річки через кожен кілометр.

– Ця ідея дозволить здешевити електроенергію в десятки разів. Навіть якщо витратити на встановлення станції мільйон доларів, їх можна повернути за рік. А решта – чистий прибуток, – переконує раціоналізатор.

Віктор Гаврилович дивується, чому його ідею блокують представники влади. Адже вони мають відстоювати інтереси людей, а не виправдовувати грабіжницькі тарифи на комунальні послуги.

– Що, скажіть, побудували в Україні за роки незалежності? Тільки позакривали заводи і фабрики. Тому я маю надію запропонувати свій проєкт у Західну Європу. От візьмімо Польщу. На Віслі нема жодної дамби, моя електростанція там піде запросто. Дунай протікає через сім держав, на його берегах теж можна ставити вітрила, як вітряки, через кожен кілометр, – ділиться задумом волинянин. – Але вітряк виробляє максимум 100 кіловатів за годину, а одне вітрило – до 10 тисяч.

Віктор Гаврилович застосовує власні винаходи у різних сферах. Наприклад, придумав, як економити витрати бензину. Якщо рік тому на дорогу з Нововолинська до Шацька його автомобіль брав 12 літрів пального, то тепер – 7. Є у раціоналізатора ідея, що дозволить суттєво економити на опалюванні приватних будинків.

– У кожній хаті є ванна чи комірчина. У цій кімнатці можна поставити електротени завбільшки, як екран телевізора. Тени братимуть два кіловати за годину. Вони будуть не червоні, а гарячі. Пластиковими трубами до радіаторів ітиме тепло в кімнати й подаватиме 20 градусів. Температуру регулюватимуть давачі. Така система опалення удвічі дешевша, ніж газ, її сміливо можна застосовувати в Україні, – переконаний Віктор Гаврилович.

Нещодавно раціоналізатор проходив курс лікування у Луцьку. Вирішив записатися на прийом до Генерального консула Польщі в Луцьку і розповісти йому про свій задум. Та пенсіонера не пустили далі від віконечка на прохідній. Тому Віктор Гаврилович думає зробити закордонний паспорт і поїхати за Буг, щоб поговорити з поляками особисто.

Оксана Куцик

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, технології, нововолинськ