Що краще - планшет або смартфон?

Століття високих технологій розвивається дуже стрімко. Сьогодні на ринку безліч електронних гаджетів і часто функціональні відмінності між тими чи іншими пристроями стають все менш помітними.

В даному огляді спробуємо розібратися: що краще - планшет чи смартфон. Причому, ми не будемо порівнювати кращі смартфони з гіршими або кращими планшетами і навпаки. Наше завдання визначити: для яких цілей краще використовувати планшет, а для яких смартфон?

Чим відрізняється смартфон від планшета?

Смартфон - це, в першу чергу, мобільний телефон, а потім вже напханий різним програмним забезпеченням кишеньковий комп'ютер.

Планшет, не вдаючись у подробиці його розмежування за видами, - це перш за все мобільний комп'ютер, а потім засіб комунікації.

Різниця в конструкції у планшета і смартфона

Діагональ дисплея

Перше, що кидається в очі - це відмінність у розмірах екрану. Середньостатистичний смартфон має екран розміром до 5 дюймів, планшет ж, починає відлік своїх inch, який, до слова, дорівнює 2,54 см, з 7, а найбільш оптимальним вважається розмір 9,7 "- 10,1".

Тип матриці

У планшетах використовується три основних типи матриць: TN + film, IPS / PLS / PVA / MVA і AMOLED.

У смартфонах: AMOLED, Super AMOLED, IPS.

Роздільна здатність екрану

Діагональ дисплея безпосередньо пов'язана з роздільною здатністю матриці, яка визначається кількістю пікселів по горизонталі і по вертикалі. Середнє значення у смартфонів - 960 * 540, у планшетів - 1280 * 800. Якщо порівнювати топові моделі, то і у смартфонів і планшетів дозвіл досягає до WQHD (2560х1440), але для екрану порядку 5,6 дюймів це розширення є завеликим і не комфортне для очей.

Апаратна частина

Процесори і в планшетах, і в смартфонах використовуються досить потужні і чималою кількістю ядер, хоча це не завжди відображає дійсну швидкодію. Однозначно не можна сказати, що апаратна частина у планшетів на порядок вище, скоріше є невелика перевага в швидкодії графічного процесора, більшому об’ємі оперативної пам'яті і вбудованого накопичувача, а також в підтримці карт microSD більшого об’єму.

Операційна система

У планшетах, в основному, використовуються три типи ОС:

  • Android 4.x;
  • Apple iOS;
  • Windows 8.x;

У смартфонах використовують такі ж популярні операційні системи (не беремо до уваги ОС типу BlackBerry OS, BADA та інші), тільки досить часто на них встановлюються більш ранні версії, що як раз і обмежує здатність ОС працювати з багатоядерними процесорами.

Бездротові технології

Тут відмінностей практично немає -і Wi-fi, і Bluetooth, і GPS- навігація є на борту і смартфонів, і планшетів.

GSM і 3G

У смартфонах і GSM, і 3G встановлені за замовчуванням. У планшетах ж ці модулі є окремою опцією.

Фотокамера

Якість оптики в смартфонах значно перевищує якість фотокамер, встановлених в планшетах. Вбудовані в смартфони камери від 8 Мп дозволяють отримувати непогані фотознімки і робити достойну відеозйомку. У планшетах ж фотокамери мають скоріше початковий рівень, що не дозволяють отримувати фотознімки навіть задовільної якості.

Акумулятор

Великий екран і більш продуктивний процесор вимагають і більшого споживання енергії, тому батарея в планшетах має більш високі показники по місткості і тривалості безперервної роботи. У смартфонах ємність акумулятора нижче, що при активному його використанні в якості кишенькового комп'ютера призводить до необхідності частої підзарядки.

Що краще - планшет або смартфон?

Спираючись на конструктивні особливості даних електронних гаджетів, спробуємо розібратися, де краще використовувати планшет, а де - смартфон.

Для мобільного зв'язку смартфон підійде набагато краще, ніж планшет. Смартфон спеціально сконструйований під мобільний телефонний зв'язок. Звичайно, можна іноді і планшет експлуатувати для телефонних розмов, але тримати біля вуха масивний пристрій не дуже зручно, і навіть використання бездротової гарнітура не спростить завдання, оскільки планшет в кишеню не покладеш.

Соціальні мережі

Для спілкування в соціальних мережах планшет зручніше смартфона. Тут важливий розмір екрану і його розширення, адже куди комфортніше і читати, і вести листування з дисплея більшого розміру і користуватися значною екранною клавіатурою. На смартфон же встановлюються усічені версії віджетів соціальних мереж через невеликий розмір дисплея.

Серфінг в інтернеті

Вид браузера в планшетах практично не відрізняється від встановленого на персональному комп'ютері або ноутбуці. Інформації на екрані планшета вміщується значно більше, ніж на екранчик смартфона. Тому і «гуляти в інтернеті» куди приємніше на планшеті.

Робота в кількох програмах одночасно

Більший розмір екрану дає пріоритет планшету перед смартфоном в роботі з запущеними програмами, точніше, дозволяє зручніше перемикатися між ними.

Фото і відеозйомка

Для фотографій і відеозйомки смартфон краще планшета, оскільки якість його оптики перевищує встановлену на планшетах.

Якщо більш добротна фотоматриця смартфонів дозволяє отримувати відмінні фото і відеозйомку, то переглядати ці ж фотографії і відеоролики однозначно краще на куди більшому і якісному екрані планшета, не кажучи вже про HD-контент та інтерактивне телебачення.

Робота з документами

Встановлене програмне забезпечення для роботи з документами на смартфонах і планшетах, орієнтоване на більш потужну апаратну частину, грамотно навантажуючи всі ядра процесора. Тому у планшета тут спостерігається помітна перевага, яка доповнена знову-таки великим дисплеєм.

Ігри

Якщо ви вирішили пограти в графічні гри, то більш потужний процесор і більший розмір екрану, безумовно, дає перевагу планшету. Особливо актуально для ігор, в яких дрібні деталі є визначальними в грі.

Сервісне обслуговування

Початкові фінансові вкладення

Як не парадоксально, але середня вартість планшета все-таки нижче, ніж такого ж середнього смартфона. Швидше за все, це пов'язано з тим, що люди прагнуть до компактності, та й мобільний телефон необхідний під рукою куди частіше, ніж планшет, тим більше, «таблетку» можна замінити наявними персональним комп'ютером, ноутбуком або нетбуком.

Заміна акумулятора

Заміна батареї в смартфоні - дріб'язкова справа навіть для дитини. Купити новий акумулятор, відкрити нігтем кришку, витягнути старий і поставити новий. Тим паче і вартість нової батареї не сильно вдарить по кишені. Інша справа заміна батареї в планшетному комп'ютері. Якщо досвіду замало, то тут без фахівця не обійтися. До того ж, вартість нового акумулятора для планшета обійдеться в кругленьку суму.

Ремонт дисплея

Якщо вже розбився екран, то це неприємно, а то і катастрофічно для обох гаджетів. Теоретично, ймовірність розбити екран планшета вище, в силу його значного розміру. Міняти доведеться у фахівця, а ціна, звичайно, вище за ремонт планшетного дисплея. Враховуйте, що більшість недорогих планшетів спочатку "одноразові" і ремонту не підлягають (їх неможливо розібрати).

Висновки

Отже, планшет краще смартфона для:

  • перегляду відео, фотографій, комп'ютерної графіки;
  • читання електронних книг;
  • роботи з великими документами;
  • проведення часу в іграх;
  • комфортного серфінгу в інтернеті;
  • роботи з картами, маршрутами руху;
  • і іншими програмними додатками.

Планшет є альтернативою ноутбука або нетбуку, виграючи перед ними в масі і розмірах. Він відмінно підійде як легкий і компактний пристрій для показу презентацій в невпорядкованих для цього приміщеннях, приємного перегляду мультимедіа при тривалих поїздках і перельотах.

Смартфон - це:

  • спочатку мобільний телефон, смс і ммс-месенджер;
  • пристойна фото і відеокамера під рукою;
  • і тільки потім засіб для мультимедіа і серфінгу в інтернеті.

Але перевага смартфона перед планшетом в компактності і зручності носіння не викликає сумніву.

Що краще купити - планшет чи смартфон?

Якщо ви ультрасучасна людина, яка одночасно любить і мобільність, і компактність, і продуктивність, і швидкодію, і мультимедійність, і при цьому хочете завжди залишатися в тренді, то ідеальним варіантом стане наявність і смартфона, і планшета. Тоді ви просто вирішите для себе, а точніше ці електронні гаджети самі підкажуть вам, коли і який пристрій легше, зручніше і правильніше використовувати.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Гаджети, техніка