Економимо правильно!

Дуже часто причиною постійної нестачі фінансів у родині є банальне невміння правильно розподілити доходи. Як цього уникнути – читаємо далі.

 

Економити – не означає відмовляти собі в усьому. Цього, до речі, робити і не варто, адже життя стане сірим і не приноситиме радості. Який тоді сенс у такій економії?

Справжня економія полягає у мистецтві правильно розподіляти кошти. А навчитися робити це можна багатьма методами, для прикладу, скориставшись відомим правилом чотирьох конвертів.

 

1) Вираховуємо повну суму доходів, які має родина за місяць.

2) Від загальної суми вираховуємо 10%, які відкладаємо на депозити або навіть просто вдома, у надійний сховок.

3) Робимо розрахунок щомісячних обов’язкових витрат, куди входить вартість компослуг, плата за телефон, Інтернет, телебачення та інше. Цю фіксовану суму відразу відкладаємо.

4) Сума, яка залишається, розподіляється на чотири тижні. У результаті отримуємо суму, яку можна сміливо витрачати протягом тижня.

 

Мудре планування витрат

Прослідкуйте за вашими витратами. Цілком ймовірно, що ви навіть не підозрюєте, скільки грошей протягом місяця витрачаєте на різні дрібнички, без яких цілком можна обійтися. Заведіть звичку щодня записувати, скільки грошей було витрачено. Існує твердження, що лишень увівши таке правило, ви відчуєте суттєву економію, адже будете задумуватися, чи варто робити ту чи іншу покупку. Найважливіше правило – потрібно записувати усі, навіть найдрібніші витрати.

 

Допомога в економії

1. Коли йдете у супермаркет, готуйте перед цим список необхідних покупок і строго дотримуйтеся його.

2. Не купуйте в кредит!

3. Не купуйте нічого в день, коли отримуєте зарплатню. Психологи стверджують, що, отримуючи гроші, у людини створюється ілюзія, що тепер вона розбагатіла і може дозволити собі більше.

4. Розраховуйтеся готівкою! Думаєте кредитні картки – це велике благо? Ні, насправді це хитрий метод змусити покупця сплатити більше, ніж він має. Задумайтеся, яка вигода банкам відпускати кредитки та ще й не знімати відрахування, якщо кошти повертаються в зазначений термін? Уся справа у тому, що банкам відома людська слабкість користуватися кредиткою, думаючи, що якось поверну. Дуже багато людей таким чином потрапляють у боргову пастку і отримують велику заборгованість, яку потім важко повертати.

5. Коли відчуваєте нестримний потяг щось придбати, переспіть із цим бажанням ніч. Якщо бажання зранку не зменшилося, тоді робіть покупку. Якщо ж вагання з’явилися, можливо, варто до них прислухатися.

6. Не витрачайтеся на гламурні речі. Якщо ваш телефон чудово функціонує, не купуйте більш сучасну модель заради престижу, особливо якщо ледь стягуєте кінці з кінцями. Так само чиніть у питаннях одягу, взуття, аксесуарів, їжі та усього іншого. Надавайте перевагу більш дешевшим, але не менш якісним аналогам. Нехай критерієм вибору стане насамперед якість, а не питання престижу.

7. Не йдіть у магазин у голодному стані. Тоді ви точно не втримаєтеся від покупки додаткових харчів.

8. Не варто збирати гроші просто так, визначте, на яку ціль ви їх витратите, інакше, безцільно лежачи, вони просто знеціняться. 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, фінанси