Як волиняни продають городину під час карантину

Волиняни шукають шляхи реалізації городини, що дозріла.

Про це розповіла господиня Лариса Турянська, пише "Суспільне".

Минулі роки редиску продавали оптом підприємцям на ринки Луцька. Нині жоден ринок в обласному центрі не працює.

У селі Воютин Луцького району Турянські єдині займаються овочівництвом. Нині у теплиці дозріла редиска, розповіла Лариса Турянська.

"Сіяли ми її у кінці лютого, одразу поливаємо. Так вона у нас росте, як морози, то пропалюємо, буржуйка у нас стоїть", - розповідає господиня Лариса Турянська.

Збір врожаю розпочали. За тиждень-два цю редиску вирвуть усю, каже господиня. У пучок жінка збирає до 20 редисок.

"Це буде перший вітамінний букет весняних овочів", - каже Лариса Турянська.

Лариса Турянська каже: вирощують редиску четвертий рік поспіль. Чоловік Василь Турянський додає, що нині немає оптового збуту на ринки Луцька через карантин, тому господарі шукають покупців редиски в інтернеті.

"Забирали і бусами, і по селах люди забирали, а переважно на Варшавку возили, а так сталося цього року, не знати як далі воно буде", - розповідає господар Василь Турянський.

Мають чотири гектари землі, каже Василь Турянський. Уже підростає розсада інших овочевих у парнику, розповідає Лариса Турянська.

"Це розсад а у нас росте: баклажани, перець «Барбі», перець «Геркулес» - червоний. Потім будемо висаджувати його у відкритий ґрунт. Баклажанів посіяли чотири тисячі, перцю шість тисяч", говорить Лариса Турянська.

У полі, неподалік дому, під агроволокном росте рання картопля.

"Тут ми посадили картоплю 10-го березня. Накрили її, щоб морози не обпалили, щоб вона нам швидше зійшла. На червень ми плануємо, що вона уже буде урожай", каже господиня Лариса Турянська.

Двічі-тричі на тиждень Василь і Лариса приїздять у Луцьк, розвозять редиску. Нині привезли майже 400 пучків, уся під замовлення через Інтернет. Зі слів Лариси Турянської люди беруть від 5 до 50 пучків. Покупчиня Олена Москаленко каже, що замовила редиску на пробу.

"Тільки через Інтернет усе, але в мене мама не має Інтернету, як вона може, вона біля Старого ринку живе, як вона може купити через інтернет, вона ходить у супермаркети і каже, що там ціни космічні зараз і на її одну пенсію там з вітамінів неможливо купити. Краща ніж магазині мені здається. Редиска смачніша домашня", - розповіла покупчиня Олена Москаленко.

Зі слів Василя Турянського, так збувати овочі затратніше: іде більше часу і більше пального на доставку. Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко розповів, що для селян-одноосібників збут через інтернет на час карантину - єдиний вихід, щоб не пропав урожай.

"Овочевою групою в області займаються, в основному, особисті селянські господарства і майже три десятки фермерських господарств, які вирощують овочі, що необхідні. На сьогодні, враховуючи те, що відбулися карантинні заходи, ринки-ярмарки закриті, тому ті, хто займається серйозно овочевою групою, мають контакти з торгівельною мережею, працю ють на доставку. Будемо сподіватися, що коли знімуть обмеження, відкриють ринки, то там більша кількість зможе зреалізувати свою продукцію", - прокоментував директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, карантин, продукти