Рада призначила нового міністра фінансів України

30 Березня 2020

256 народних депутатів підтримали призначення Сергія Марченка на посаду міністра фінансів.

Рішення про це з другої спроби парламент ухвалив у понеділок, 30 березня, на позачерговому засіданні, - пише obozrevatel.

Хто такий Сергій Марченко

Марченко закінчив Академію Державної Податкової Служби за фахом "управління державними фінансами". Має ступінь кандидата економічних наук. Одружений, має доньку та сина.

На держслужбі з 2002 року. Працював на різних посадах у Мінфіні, Держфіскальній службі, Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності, Секретаріаті Кабміну.

Брав участь у розробці Бюджетного кодексу України, який було ухвалено у 2014 році. З 2011 року працював у Координаційному центрі з упровадження реформ при президенті України.

До початку 2016 року очолював Координаційний центр забезпечення взаємодії з Кабінетом Міністрів України в Міністерстві охорони здоров'я України та входив до складу колегії міністерства.

У 2018-2019 роках обіймав посаду заступника голови Адміністрації президента. З 2016-го до 2018 року працював заступником міністра фінансів.

Як представляли Марченка на виборах-2019 у Раду

На парламентських виборах 2019 року Марченко намагався пройти до Верховної Ради під 7 номером у списку партії "Українська Стратегія Гройсмана" (УСГ), але не був обраний.

На сторінці Марченка на сайті УСГ окремо зазначено, що він "свого часу втілював ідею фінансової децентралізації – в рамках загальної реформи посилення ролі місцевого самоврядування".

"Його напрацювання лягли в основу змін Бюджетного і Податкового кодексів і, по суті, закріпили фінансову спроможність громад", – йдеться у тексті.

Також під час виборів політсила назвала результативною його роботу з Міністерством охорони здоров'я. "Марченко координував написання законопроєктів щодо зміни фінансування медицини і автономізації лікарень. Впровадження принципу "гроші ходять за пацієнтом" і оплати медичної послуги, а не лікарських стін чи ліжок – його справа", – йшлося в тексті на передвиборчому сайті.

Що у Марченка в декларації

Марченко в декларації за 2019 рік вказав, що володіє квартирою у Києві площею 84,6 квадратних метрів (спільно з дочкою). Також на його дружину записана квартира у Києві площею 40,3 квадрати (вартість 767 тис. грн на час придбання у 2016 році).

У серпні 2019 року Марченко за 1,5 млн грн купив автомобіль Audi A6 (2017 р. в.).

У 2019 році його зарплата за місцем роботи склала 238,7 тис. грн. Ще 38,6 тис. грн йому нарахували у вигляді пенсії і 10,3 тис. грн – соціальної виплати від Соцстраху.

Дружина Марина, до речі, тоді заробила ненабагато менше – 223,8 тис грн у ТОВ "Вертикаль Київ".

У дружини в 2019 році було $10 тис. готівкою. Інформації про інші заощадженнях сім'ї в декларації не вказано.

Також Марченко платить компанії-автодилеру ("Порше лізинг Україна") лізингові платежі за автомобіль. А ще у 2019 році родина за навчання одного з дітей в Україні заплатила 330 тис. гривень.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, фінанси, кабінет міністрів, Україна