Затишний Львів на фото 80 років тому на ретрофото

20 Березня 2020

Пропонуємо переглянути нашим читачам раритетні та маловідомі світлини із Львова, які нам вдалось розшукати в архівах. Світлини датуються серединою 1930-х років. Автором світлин є мешканка Аргентини Софія Хоментовська, яка народилась поблизу міста Пінськ (сучасна Білорусь). Саме вона завітала до міста у міжвоєнний період та зробила раритетні фото центру міста, його вулиць, храмів та мешканців.

Львів у міжвоєнний період (1921-1939) був великим культурним та науковим центром. В цей час в з’явились райони: Левандівка, Новий Львів, Персенківка, Нове Знесення та ін).

Львів того часу був відомим своєю особливою міською вуличною культурою, легенди про яку ходять досі. І якщо ви поїдете до Львова сьогодні, то в екскурсіях точно почуєте про батярів та львівський шансон.

До речі, саме в міжвоєнний час з’явилась звичка називати місто «маленьким Парижем».

В 1930-ті роки в місті проживало близько 300 тисяч мешканців, а на початку 1920-х всього 50 тисяч. Львів по кількості населення був тоді третім за розмірами в Речі Посполитій. Більшими були за Львів лише Варшава та Лодзь. По території Львів у 1931 році займав 6 346 га.

Також в ті часи Львів входив в п’ятірку найпопулярніших міст серед студентства. До когорти цих міст також входили Варшава, Краків, Вільно та Познань. До речі, така популярність збереглась до наших часів. Щороку студенти не лише з України, а й сусідніх країн, обирають виші Львова, чим створюють величезний конкурс на одне місце по кількості вступників.

В 1931 році у Львові проживало 63,5% - поляків, 24,1 % - євреїв, 7,8% - українців та ін.

Чорна кам’яниця в Львові

Біля вулиці Галицької

Вулична торгівля на фоні Каплиці Боїмів

Леви перед ратушею

Латинський кафедральний собор

Костел Святого Казиміра

Торгівля квітами в центрі міста

Пам’ятник Діані

Пам’ятник Діані та фонтан

Скульптура Адоніса на фоні Чорної кам’яниці

Фонтан із скульптурою Нептуна

Джерело: fotomuzeum.faf.org.pl

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, львів, Фото, історія