Великобританія офіційно вийшла з Євросоюзу

31 Січня 2020

Великобританія відсьогодні більше не є членом Європейського союзу – угода Brexit  вступила в силу в опівночі 31 січня за центральноєвропейським часом.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС, передає "112 Україна".

"Угода про вихід забезпечує впорядкований вихід Великобританії з Союзу. Вона охоплює права громадян, фінансовий розрахунок, перехідний період, протоколи з Ірландії/Північної Ірландії, Кіпру і Гібралтару, управління та інші питання поділу", – йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, з п'ятниці починається так званий перехідний період, який триватиме до 31 грудня 2020 року. До останнього дня цього року Британія продовжить застосовувати закони ЄС, але вже не буде його членом. Цей період може бути продовжений на 1 або 2 роки за обопільною згодою сторін 1 липня 2020 року.

Як повідомлялося, Рада Європейського Союзу затвердила в письмовому вигляді угоду про вихід Великобританії зі складу ЄС (Brexit). Отже, Брюссель остаточно завершив процес ратифікації угоди зі свого боку.

Економічний збиток Великої Британії через вихід з Європейського Союзу вже досяг 170 млрд доларів. Таку оцінку Brexit дав сайт Bloomberg, посилаючись на власні дослідження. У звіті наголошується, що британська економіка зараз на 3% менше, ніж вона могла б бути. Зокрема, інвестиції в бізнес були більш стриманими, а річне зростання скоротився вдвічі – з 2% до 1%.

В Україні для громадян Великобританії протягом року буде діяти безвізовий режим. Однак він буде тимчасовим – до 30 січня 2021 року. Передбачається, що протягом цього часу повинні вестися переговори про правила в'їзду з британською стороною.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: великобританія