Оржель анонсував зниження ціни на газ у лютому

30 Січня 2020

Ціна на природний газ для населення і тепловиків у січні становитиме 6-7 гривень за кубометр.

Про це повідомив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель на брифінгу 29 січня.

Згідно з новою формулою розрахуку, ціна для споживачів буде становити 4,65 грн за кубометр (без ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування). «Кінцева ціна для споживача, якщо ми додаємо транспортування, розподіл і всі інші націнки і надбавки в залежності від облгазів, становитиме від 6 до 7 тис. грн [за 1 тис. кубометрів]» , — сказав Оржель.

За його словами, для розрахунку вартості була обрана ціна на нідерландському газовому хабі ТТF, оскільки він є більш ліквідним. Для розрахунку беруться перші 22 дні місяця, оскільки закриття біржових цін відбувається 22−23 числа, після чого ціни переходять на наступний місяць. За його словами, у лютому можна стежити за індексами хабу і самим розраховувати ціну за формулою.

«Ми очікуємо, що позитивний тренд на ринку продовжиться. Ця нова формула дасть можливість ще раз переглянути у лютому ціну на газ у бік зниження. Ринок має бути не тільки для споживача, а й для трейдера: хтось виграє, хтось програє. Для нас надзвичайно важливо перед повним відкриттям ринку з 1 травня 2020 року довести українським споживачам, що ринок працює не тільки в сторону збільшення, а і в сторону зменшення», — додав міністр.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, газ, ціна на газ