Як зміниться ціна на газ, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту

5 Грудня 2019

Якщо Росія та Україна не зможуть домовитися про новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року, то після припинення транзиту ціни в Європі можуть вирости дуже суттєво.

Про це сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв в інтерв'ю виданню LIGA.net, - пише РБК-Україна.

Коболєв назвав питання ціни газу гіпотетичним, проте навів приклад аналогічного випадку в 2018 році.

«Кризові ціни спрогнозувати складно, але, думаю, я не помилюся, якщо скажу, що ціна на перших порах може і подвоїтися. Наприклад, у березні 2018 року, коли «Газпром» відмовився поставляти передплачений газ, ціна зросла на 80% за кілька годин. Зростання ціни в Євросоюзі означатиме зростання ціни в Україні», - сказав він.

Коболєв заявив, що повне припинення транзиту газу по території України є негативним сценарієм.

«Є варіант і негативний, коли, незважаючи на комерційну доцільність і логіку ринку, «Газпром» такий контракт не підпише. На користь цього варіанту свідчать створені в Європі «Газпромом» та іншими російськими компаніями величезні запаси газу. Ці запаси в разі кризи зростуть в ціні, на чому ці компанії зможуть пристойно заробити», - сказав він.

За його словами, проміжний сценарій наступний: через якийсь час стане очевидно, що святе місце порожнім не буває, що частку «Газпрому» на європейському ринку займають інші, і йому доведеться повернутися до нового оператора ГТС і домовлятися про транзит.

«Останній сценарій, на нашу думку, найбільш вірогідний», - додав Коболєв.

Нагадаємо, уряд зафіксував ціну на газ для населення протягом всього опалювального сезону за допомогою так званої «страхової ціни» на рівні 6,96 грн за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування). При цьому ціни на газ для населення знову будуть ринковими з 1 травня 2020 року.

За даними НБУ, в листопаді 2019 року світові ціни на енергоносії виросли через зниження бурової активності в США, очікуваного продовження угоди ОПЕК+ та сезонного зростання попиту через похолодання.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: газ, нафтогаз, ціни