Небезпечний додаток ламає телефони українців і краде гроші

23 Листопада 2019

Українців атакують кіберзлочинці, які розсилають небезпечні посилання, натиснувши на який ваш смартфон блокується, при цьому зловмисники отримують дані по банківській картці своєї жертви.

Про це йдеться в сюжеті «Сьогодні».

Від нового вірусу, який виводить з ладу гаджети, постраждали переважно школярі. Аферисти маскують свого «троянського коня» під рекламку або пропозицію отримати безкоштовно тисячу мегабайт тощо - тільки потрібно натиснути на посилання, яке прийшло в месенджерері.

Киянка Яна Островська зіткнулася з такою проблемою, і після виходу з ладу смартфона віднесла його в майстерню. На щастя, фінанси у школярки з телефонним номери не були прив'язані.

В сервісному центрі виявили троянський вірус, який «вирубив» процесор. Був потрібен ремонт пристрою вартістю близько двох тисяч гривень.

Читайте також

За словами експерта технічної безпеки Олександра Ілюши, він зіткнувся з даним видом кібершахрайства та розсилкою шкідливої програми ще влітку. Тоді від зловмисників постраждали 30 осіб.

Фахівець розповів, що вірус спершу викрадає дані кредиток, і одразу, щоб потерпілий не зміг швиденько «відв'язати» платіжні картки від телефону - виводить з ладу сам телефон.

«Втім, буває і таке, що в результаті вірусної атаки телефон не виходить з ладу, а просто блокується», - говорить експерт.

Так, після цього на екрані з'являється повідомлення з пропозицією заплатити, щоб проблема була вирішена і гаджет було розблоковано.

Читайте також

Шкідливий додаток, який обкрадає телефони

На такий шантаж не можна піддаватися, зазначив експерт з кібербезпеки Олександр Карпов.

«Якщо додаток заблокував ваш смартфон, і у вас починають вимагати гроші за розблокування, не витрачайте гроші. Переводьте пристрій на заводські налаштування або йдіть на сайт європолу», - розповів він.

За допомогою інструкцій на сайті можна спробувати самостійно розблокувати телефон та уникнути витрат у сервісному центрі.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: інтернет