Ехінацея – від хвороб панацея: пурпурова квітка для діабетиків

20 Жовтня 2019

Ехінацея відома у світі як потужний імуномодулятор природного походження, вона стимулює клітинний імунітет, перешкоджаючи потраплянню мікроорганізмів у клітину, та протидіє переродженню тканин.

А ще ехінацея пурпурова показана й діабетикам, оскільки містить інулін, під час розщеплення якого утворюється фруктоза.

Настоянка коріння:

подрібнену сировину залити 70 % спиртом чи горілкою (1:10). Витримати 10 діб у темному місці, періодично помішуючи. Приймати по 20 – 30 крапель 3 – 4 рази на день. Для зовнішнього застосування 20 – 60 крапель настоянки розводять у склянці ізотонічного розчину (слабкий сольовий розчин: 0,9 г солі на 100 мл дистильованої води). Використовують у вигляді вологих компресів у разі опіків, гнійних ран тощо.

Настоянка з листків і квітів:

співвідношення сировини та розчинника – 1:5. Настояти 10 діб. Застосування таке само, як і настоянки коренів.

Цікаво, що чай з ехінацеї застосовують як профілактичний засіб від карієсу. Для цього 1 ст. л. сировини з будь-якої частини рослини (ліпше коріння) заливають склянкою окропу, настоюють 5 – 7 хв. і п’ють як чай кілька разів на день.

Настоянку та траву ехінацеї можна придбати в аптеці. Курс застосування препаратів ехінацеї становить 3 тижні, після того потрібно зробити перерву на 10 днів. У разі потреби можна провести 3 курси.

Застереження! Оскільки ехінацея пурпурова підвищує згортання крові, препарати з неї треба вживати обережно людям із тромбозами, тромбофлебітами тощо. Також рекомендують суворо дотримуватися дозування, інакше оздоровчий ефект може значно зменшитися.

Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: народна медицина, медицина