Скандал із «пресингом» Трампа на Україну: Зеленський чекав іншого від публікації стенограми

26 Вересня 2019

Президент України «думав, що вони опублікують тільки свою частину».

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що не виступає проти публікації стенограми своєї телефонної розмови з президентом США Дональдом Трампом, але «просто думав, що вони опублікують свою частину», передає «Громадське».

Про це Зеленський сказав на пресконференції в Нью-Йорку 25 вересня після того, як Білий дім опублікував текст телефонної розмови глав держав, що відбулася в липні.

Зеленський також сказав, що не хоче, щоб Україну втягували у вибори іншої країни з будь-яким результатом, тому він заявляє, що на нього ніхто тиснути не може і не буде.

Зеленський додав, що зміст дзвінків між президентами незалежних країн не повинен публікуватися, бо «є геополітика, є якісь плани».

Через цю телефонну розмову Палата представників Конгресу США 24 вересня ініціювала формальне розслідування дій президента Дональда Трампа, підсумком якого може стати рішення про його імпічмент – відсторонення від посади. Трампа звинуватили в імовірному тиску на українського президента з вимогою провести розслідування щодо Джо Байдена, потенційного головного конкурента Трампа на виборах 2020 року.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму липневого спілкування Трампа і Зеленського по телефону. В тій розмові Трамп сказав: «Я чув, що у вас був прокурор, який був дуже хорошим і якого звільнили, і це дійсно нечесно. Багато людей говорять про це, про шлях, яким вони усунули дуже хорошого прокурора, і ви мали деяких дуже поганих людей, включених у цей процес».

Він додав, що «точиться багато розмов» про сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Гантера. За словами Трампа, Байден-старший зупинив розслідування проти української енергетичної компанії Burisma, у якій Гантер Байден був членом ради директорів.

«Тому будь-яка річ, яку ви зможете зробити разом із генеральним прокурором… Це буде чудово. Байден хизувався, що він зупинив розслідування, тому, якщо ви зможете звернути на це увагу…» – сказав Трамп.

У відповідь Зеленський сказав, що знайомий із ситуацією. Він запевнив, що новий генеральний прокурор України «розбереться із ситуацією» та розслідуванням щодо Burisma.

Український президент також заявив, що «на 100%» згоден із Трампом, який назвав колишнього посла США в Україні Марі Йованович поганим послом.

«Її ставлення до мене було далеким від ідеалу, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і була на його боці. Вона б не прийняла мене як нового президента достатньо добре», – цитує Білий дім Зеленського.

Під час розмови Трамп наголосив, що канцлер Німеччини Ангела Меркель говорить про Україну, але «нічого не робить».

У відповідь Зеленський погодився з американським президентом: «Ви абсолютно праві. Не на 100%, а фактично на 1000%. І я можу сказати вам таке. Я говорив і зустрічався з Ангелою Меркель. Я також говорив із [президентом Франції Емманюелем] Макроном. Я сказав їм, що вони роблять не так багато, як би мали, у питаннях санкцій. Вони не застосовують санкції. Вони не працюють так багато, як повинні працювати для України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, скандал, володимир зеленський, дональд трамп, сша