Чи потрібен дитині репетитор: поради психолога

30 Серпня 2019

Чи потрібен школяреві репетитор, з якого віку та скільки потрібно займатися – подібні питання постають перед батьками на початку кожного навчального року.

На них немає однозначної відповіді, бо кожна дитина індивідуальна, пишуть Факти ICTV.

– У дітей вибіркові увага та пам’ять. Це означає, що вони будуть цікавитися, запам’ятовувати та розвиватися тільки в тому, що їх цікавить. З цього випливає – якщо молодший школяр з якоїсь причини не засвоїв предмет, отже, йому було нецікаво, – пояснила дитячий і сімейний психолог Тетяна Мавроді.

На її думку, в таких випадках дитині потрібно допомогти, і щоб додаткові заняття не пройшли дарма, необхідно вибирати репетитора, який зможе зацікавити її саме цим предметом, тобто він повинен бути ще і непоганим психологом.

Тому якщо окремі предмети для школяра стають непосильною ношею, а ви вже не в змозі допомогти, варто звернутися до професіоналів. І неважливо, в якому класі ваша дитина. Головне – зробити це вчасно. Тривалий час немає результату – шукайте іншого репетитора!

Коли потрібен репетитор – поради психологів:

  • Це необхідність, якщо дитина, наприклад, відстає з англійської, а в майбутньому без іноземної мови не обійтися.
  • Якщо ж дитина отримала незадовільну оцінку, бо через лінь не зробила домашнє завдання, а батьки вже готові наймати репетиторів – тоді це марна трата грошей і часу.
  • У жодному разі не можна навантажувати учнів молодших класів заняттями з репетиторами з кількох предметів – чим більше репетиторів, тим менше бажання у дитини робити щось самостійно.
  • Залежно від потреб дитини, можна найняти одного репетитора, а з іншим предметів батькам варто самим допомогти чаду.
  • Коли йдеться про підготовку до ЗНО – це необхідність!Навіть якщо дитина добре вчиться, за рік до тестування репетитор допоможе освіжити в пам’яті матеріал з нуля. Двох занять на тиждень з одного предмета буде достатньо.

Тетяна Мавроді зробила важливе зауваження щодо допомоги батьків:

– У багатьох сім’ях це призводить до конфліктів. Не маючи певної освіти, терпіння та вільного часу, батьки доходять до точки кипіння.

За її словами, у таких випадках більшість вчителів, викладачів і навіть репетиторів віддають своїх дітей в руки інших професіоналів, мовляв, можу навчити всіх, але своїм дітям я не вчитель.

– До спільних занять варто вдаватися тільки у тому випадку, якщо батьки на 100% впевнені у своїй компетенції та витримці, – підсумувала вона.

Репетиторство в школі

У Міносвіти України хочуть заборонити таку практику через конфлікт інтересів.

Тому цього року відомство звернулося до шкіл і оголосило репетиторство порушенням.

Водночас школа має право надавати такі платні послуги – але тільки легально, тобто шляхом укладення відповідного договору з батьками.

А батьки вже самі вирішують – чи потрібен їхній дитині репетитор.

Головна порада – не змушуйте дитину, враховуйте її бажання. Інакше це будуть викинуті на вітер гроші. Бо у спілкуванні репетитора з учнем важливий також психологічний контакт. Якщо його не було на уроках, навряд чи він з’явиться під час індивідуальних занять.

І ще один момент – навіть якщо ви знайшли репетитора, якого вам порадили друзі чи знайомі, це не означає, що він підходить вашій дитині.

Тому цікавтеся в обох щодо результативності таких уроків. Якщо її немає, а ви продовжуєте платити, то це вже буде ваша відповідальність як батьків, які не бажають займатися своєю дитиною.

І насамкінець – важливі не оцінки в школі, а знання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Перекладача з КГБ», який шпигував за Гройсманом і зізнався у держраді, відпустили на волю

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, Волинь, львів, київ, рівне, репетитори, цікаво знати